Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är falukorv, wienerkorv, prinskorv och frukostkorv namnskyddade?

Jag har hört att falukorv, vinerkorv, prinskorv är namnskyddade och måste innehålla vissa andelar av vissa ingredienser (vad vet jag inte riktigt). Min fråga är om detta gäller även frukostkorv?
I min affär idag gjorde jag en prisjämförelse mellan frukostkorv och grillkorv från samma leverantör. Dessa korvarna hade exakt samma innehåll men en prisskillnad på 15 kronor per kilo. En "charktjej" hjälpte mig med att ringa tillverkaren. Denne svarade att skillnaden är endast SKINNET på korvarna! Kan detta vara ok att skinnkvaliten kan göra 15 kronor kilot?

Kommentarer

 • Hej!

  Namnskydden har tagits bort för de flesta korvarna du nämner
  De svenska receptskydden för falukorv, köttkorv, fläskkorv, medisterkorv, frukostkorv, wienerkorv och prinskorv försvann år 2002. Anledningen att de försvann var att reglerna för märkning hade ändrats så att konsumenten ändå får uppgift om innehållet i produkten. Dessutom är det så att andra medlemsstater inom EU kan ha andra recept för till exempel medisterkorv, och då skulle det bli förvillande för konsumenten att det fanns flera korvar med samma namn men med olika innehåll.

  Falukorv-receptet är skyddat
  Den enda korv av de korvar som du nämner som är namnskyddad idag är falukorv och den ska uppfylla vissa specifika regler för att få säljas under det namnet.

  Prisskillnader
  När det kommer till pris och prisskillnader så är det inget som regleras i livsmedelslagstiftningen utan då får man vända sig till Konsumentverket.


  Lena W
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.