Gravida - mykotoxiner - Ochratoxin A
Hej!
Jag äter gärna dagligen lite cashewnötter och/eller valnötter, pumpafrön och torkade tranbär i frukostyoghurten. Av en slump stötte jag på det här med mykotoxiner. Nu är jag faktiskt lite skärrad. För det första förknippas de ofta just med nötter och torkad frukt. Men än värre: de förekommer i allt jag tycker om att äta och dricka: bröd, kaffe, müsli, nötter och torkad frukt. Ochratoxin A är dessutom teratogent. Hur skall man tänka kring detta och bör gravida helt undvika... ja... att äta? Därtill kommer akrylamidlarmen. Snart är det bara broccoli kvar på menyn.
Jag äter gärna dagligen lite cashewnötter och/eller valnötter, pumpafrön och torkade tranbär i frukostyoghurten. Av en slump stötte jag på det här med mykotoxiner. Nu är jag faktiskt lite skärrad. För det första förknippas de ofta just med nötter och torkad frukt. Men än värre: de förekommer i allt jag tycker om att äta och dricka: bröd, kaffe, müsli, nötter och torkad frukt. Ochratoxin A är dessutom teratogent. Hur skall man tänka kring detta och bör gravida helt undvika... ja... att äta? Därtill kommer akrylamidlarmen. Snart är det bara broccoli kvar på menyn.
Följ inlägget
0
följare
Vi har i ett tidigare svar i forumet beskrivit risken med att äta nötter. Den är mycket, mycket liten så länge nötterna ser "normala" ut och har en bra smak. Läs mer i vårt tidigare svar.
Det är tråkigt att höra att du uppfattar att i stort sett all mat är farlig. Faktum är att det är precis tvärt om. Den allra mest - i stort sett allt - du kan köpa i butiker eller på restauranger i Sverige har bra kvalitet och är säkert att äta. Så länge du följer våra kostråd för gravida behöver du inte oroa dig.
Välkommen igen!