Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Mozzarella, halloumi och fetaost?

Hej!
Jag är gravid och skriver då jag känner mig osäker på hur jag ska tolka rekommendationerna för mozzarella, fetaost och halloumi. Det står att det går bra så länge dessa är nyförpackade. Hur ska man veta det?
Bör jag avstå helt från dessa ostar?
Är det okej att äta halloumiost om den stekts först?

Jag har fått okej från min barnmorska att äta dessa om dom är pastöriserade och innan bäst före datum gått ut. Stämmer det?

Spelar det någon roll hur långt gången jag är i min graviditet?

Mvh.
Anonym Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej!

    Det stämmer att vi har råd om att man kan äta mozzarella och halloumi om den är nyförpackad. Fetaost går bra att äta om den är pastöriserad. Råden gäller under hela graviditen.

    Hur vet man då om osten är nyförpackad? På en del förpackningar finns både förpackningsdatum och bäst-före datum. Osten kan anses nyförpackad cirka en tredjedel av tiden från förpackningsdatum. Alltså, om det är 3 veckor mellan förpackningsdatumet och bäst-före datumet är den ok att äta 1 vecka från förpackningsdatumet.

    Om det bara finns bäst-före datum är det svårt att avgöra om osten är nyförpackad.

    Stekt eller upphettad, bubblande het, hallomi kan du äta under hela ostens hållbarhet. Det gäller för alla ostar som upphettas.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.