Till senaste kommentaren

Modersmjölksersättning och palmolja

Jag har läst om de farliga ämnena i bröstmjölksersättning. Mina barn har alla fått ersättning när de var små och nu vill jag gärna veta mer angående riskerna med detta. Kan jag göra någonting för att minska riskerna för mina barn?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Att ett barn har ätit modersmjölksersättning under en begränsad tid (månader – upp till något/några år) påverkar sannolikt inte risken att bli sjuk. Sambandet mellan till exempel cancer och den här typen av ämnen är störst när vi utsatts för ämnet i höga doser under många år. Livsmedelsverket bedömer därför att risken att barnet drabbas av hälsoeffekter är mycket liten.

  Säkerhetsmarginal finns

  När man tittar på de doser som barn teoretiskt skulle kunna få i sig som mest, så har man fortfarande en säkerhetsmarginal innan man når de doser som givit hälsoeffekter i djurförsök. Man behöver med andra ord inte sluta använda modersmjölksersättning eller oroa sig för detta.

  Ökad säkerhetsmarginal önskvärt
  Dock vill vi som myndighet ha mycket stora säkerhetsmarginaler (25 000 ggr) för sådana här ämnen innan vi är nöjda. I detta fall är säkerhetsmarginalen 2 500, och det tycker vi är lite för lite.

  Läs mer om oönskade ämnen i palmolja på Livsmedelsverkets webbplats.

  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.