Maxdos av D-vitamin?

Jag läser här att rek dos D-vitamin är 10-20 ug/dag. Men hittar inte nånstans vad maxdos är. Life-butiken säljer ju kapslar på 100 ug/st o rek att man tar en kapsel varje dag.  Dom svarar att rek dos, RDI osv är minimum av vad man ska få i sig av D-vitaminet. Och att nya rön visar att man behöver mycket mer D-vitamin än rek dos.  Jag har svårt att förstå, läsa eller tolka att er text om D-vitamin gäller att det är mini-dos!!??   Är det så??

Kommentarer

  • Hej Bitte!
    Det är många olika begrepp som används, förstår att det blir otydligt. För märkning finns det speciella regler.

    På vår webb har vi en sida som tar upp de olika begreppen, genomsnittsbehov, rekommenderat intag, tillräckligt intag, lägsta intag, övre gräns för intag och referensvärden vid märkning (DRI).

    Så här skriver vi om DRI

    För märkningsändamål gäller speciella referensvärden för vitaminer och mineraler, "dagligt referensintag, DRI". Dessa är fastställda av EU och ska användas som referensvärden när det finns en näringsdeklaration på förpackningen. DRI baseras på en sammanvägning av referensvärden för vuxna enligt olika expertrapporter. DRI för vitamin D är 5 ug/dag.
    Läs mer på sidan Referensvärden i NNR 2012 

    På vår sida om  D-vitamin, kan du läsa om att maxdosen för vitamin D är 100 ug/dag.  

    Referensvärden enligt nordiska näringsrekommendationer, NNR 2012 för vitamin D:
    Lägsta intag (LI): 2,5 µg/dag
    Genomsnittsbehov (AR): 7,5 µg/dag
    Rekommenderat intag (RI): 10 µg/dag 2-74 år, 20 µg/dag >74 år.
    Övre gräns för intag (UL): 100 µg/dag

    Välkommen igen om du har ytterligare frågor.
    Elisabet
    (Uppdaterad )
  • Hej

    Detta svar stämmer inte riktigt med verkligheten. Det finns inte något antaget UL, upper level-värde, i varken EU eller Sverige. Det är alltså vilseledande att säga att att det finns ett UL-värde. EU har via EFSA skapat ett förslag till EU om UL-värden, men detta är inte antaget. EU:s kosttillskottsdirektiv 2002/46/EG innehåller redan noggranna riktlinjer för innehållet i
    kosttillskott och hanteringen av dem i Sverige, och är införlivat i svensk lag.
    Kaisa Frank
  • Hej Kaisa!

    Övre gräns för intag
    I svaret till frågan ovan, när vi skriver övre gräns för intag (Tolerable Upper Intake Level, UL), menar vi det vetenskapliga värdet som Efsa tagit fram (se Scientific Opinion on the Tolerable Upper Intake Level of vitamin D). Denna övre gräns för intag av D-vitamin via både maten och eventuella kosttillskott har Efsa satt till 100 mikrogram per dag för vuxna. Det är dock inget lagstiftat värde utan beskriver den mängd D-vitamin som anses vara säker att inta varje dag under lång tid baserat på den samlade vetenskapliga litteraturen.

    I dagsläget finns det inte några EU-gemensamma maxgränser för vitaminer och mineraler i kosttillskott, inte heller i Sverige. Livsmedelsverket har nyligen föreslagit maxvärden för D-vitamin (och jod) i kosttillskott. Innan de nya föreskrifterna kan antas har EU-kommissionen och övriga medlemsländer möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.

    Hoppas det klargjorde!
    Bettina
  • Hej Bettina!
    Om man kompletterar D-vitamin med vitamin K2 och magnesium binds kalcium in i skelett och tänder istället för att riskera att stanna i mjuk vävnad. Det finns tusentals forskningsstudier som visar på den mycket goda nyttan av att periodvis ta betydligt högre doser av D-vitamin än 100 µg per dag. Läs gärna på Pub.med. där publicerad forskning finns att tillgå, bl a fler än 1100 studier som visar på nyttan av D3 i relation till aktuella virusinfektioner. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

    D-vitamin har mycket stor betydelse för immunsystemet, men även för att stärka benvävnad, motverka manligt håravfall, verka antidepressivt och anticancerogent, motverka kognitiva problem och mycket mer av stor nytta för vår hälsa. Det är betydligt farligare att ha för låga nivåer av D-vitamin än att ta större dos!

    Man räknar nu med att en tredjedel av Sveriges befolkning har för låga nivåer av D-vitamin, vilket alltså kan resultera i olika former av svår ohälsa. Högre grad av pigmentering, högre ålder och övervikt minskar kroppens möjligheter att själv skapa D-vitamin när sol belyser huden och en helt vegetarisk kost är fattig på vitamin D.

    Det är viktigt att ni på Livsmedelsverket uppmuntrar oss att ta extra vitaminer och mineraler istället för tvärtom. Det är därför oerhört märkligt att ni strävar efter att sätta låga gränser för så livsviktiga näringsämnen som D-vitamin och jod.

    God näringsstatus är A och O för bestående hälsa och självläkning.

    Hälsningar
    Kaisa
    Kaisa Frank
  • Hej Kaisa,

    Tack för din kommentar. Vi tycker, precis som du, att det är viktigt att så många som möjligt har en god D-vitaminstatus. Därför lagstiftade Livsmedelsverket för fyra år sedan om en dubblering av den obligatoriska berikningen med D-vitamin i matfetter, mjölkprodukter och växtbaserade alternativ till mjölkprodukter. För de som ändå riskerar att få i sig för lite D-vitamin från maten och solen har vi råd om D-vitamintillskott.

    Värdering av studier
    Som myndighet behöver vi alltid utgå från den samlade forskningen och måste ha stark evidens för de råd och rekommendationer vi ger. I varje enskild studie finns osäkerheter i resultaten. Det beror på till exempel studiedesign, genomförande och statistiska beräkningar. Flera studier med liknande frågeställning behöver vägas samman för att kunna bedöma om det finns ett orsakssamband mellan en faktor och en hälsoeffekt. Du kan läsa mer om hur Livsmedelsverket arbetar med värdering av vetenskapliga underlag i vår rapport Så arbetar Livsmedelsverket med vetenskapliga underlag in om nutritionsområdet.

    Konsensus om rekommenderat intag
    De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) är basen för Livsmedelsverkets arbete inom mat och hälsa. Den planerade maxgränsen för D-vitamin hindrar inte människor från att få i sig tillräckligt utan ligger långt över det rekommenderade dagliga intaget om 10-20 µg per dag. Det råder stor konsensus internationellt om att det rekommenderade dagliga intaget bör ligga kring just 10-20 µg per dag beroende på målgrupp och om man räknar med exponering via solen eller inte.

    Just nu håller NNR på att uppdateras och den nya versionen förväntas att publiceras under sommaren 2023. I det fall NNR skulle komma fram till ett förändrat rekommenderat intag för D-vitamin kommer vi ändra Livsmedelsverkets råd därefter.

    Maxgräns för att förhindra oavsiktligt högt intag
    De föreslagna maxgränserna riktar sig inte till konsumenter, utan till företag. Syftet är att minska risken att någon får i sig skadligt höga doser av misstag. Men du som enskild konsument väljer naturligtvis själv hur och vad du äter.

    Vänliga hälsningar,
    Bettina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.