Smörsyra och mättat fett

I en artikel om resistent stärkelse, en typ av fiber som ökar produktionen av kortkedjiga fettsyror i tarmen  (SvD, https://www.svd.se/30-gram-om-dagen-minskar-risk-for-kroniska-sjukdomar) kunde man läsa om hur smörsyra bildas i tjocktarmen när den resistenta stärkelsen där bryts ner av bakterier. Och, "just smörsyra anses vara ett av de absolut mest verksamma medlen mot den kroniska, låggradiga inflammation som många bär på omedvetet. Det är ett tillstånd som kopplats till de flesta kroniska sjukdomar."  Vidare "Smörsyra är väldigt antiinflammatoriskt", och "kan tas upp från tarmen till blodet och motverka inflammation i hela kroppen".
Livsmedelsverket säger i sin broschyr Vad är nyttigt och onyttigt fett? att mättat fett är inget vi behöver, och att de flesta i Sverige äter mer mättat fett än rekommenderat och därför skulle behöva dra ner på detta. Men smörsyra är ju en mättad fettsyra! Och mycket hälsobringande, enligt artikeln. Den smörsyra som man får i sig genom maten, exempelvis genom att äta smör, mjölk eller grädde, kan ni förklara var den inte har samma antiinflammatoriska effekt som den som goda tarmbakterier kan bilda i tjocktarmen?

Kommentarer

  • Hej Elisabet!

    Det stämmer att kortkedjiga fettsyror som smörsyra bildas i tarmen när kostfibrer och resistent stärkelse bryts ner och att detta har kopplats till positiva effekter. Det  kan vara en av anledningarna till att fiberrik mat  bidrar till minskad risk för kroniska sjukdomar, till exempel vissa cancerformer.

    Trots namnet är dock andelen smörsyra i smör väldigt liten. Att äta smör och feta mjölkprodukter är därför inget bra sätt att få i sig smörsyra. Den fettsyra som det finns störst andel av i smör är palmitinsyra, som är en av de mättade fettsyror som man tydligast satt i samband med ökat LDL-kolesterol.

    Hälsningar Åsa
    Åsa B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.