Till senaste kommentaren

Hur ska allergimärkning på restaurang vara utformad?

jag är allergisk. Undrar nu vilka regler som gäller för restauranger att visa innehållet på maten eller fikabrödet? Det är tröttsamt hela tiden fråga och de ska kolla i olika papper. Måste finnas regler för hur detta ska skötas.

Kommentarer

  • Hej!
    Alleriginformationen om oförpackade livsmedel får antingen ges skriftligt eller muntligt. Om livsmedelsverksamheten väljer att ge information om allergener muntligt måste det alltid finnas en särskild upplysning till konsumenten om att informationen finns att få. Det kan exempelvis finnas en skylt vid serveringen där det står ”Är du allergisk? Du kan alltid fråga oss om innehållet i maten”.

    Om en matgästs eventuella allergier har utretts och noterats i förväg, exempelvis i skolor, förskolor eller på sjukhus krävs ingen särskild upplysning om att allergeninformationen finns att få.

    Allergeninformationen och övrig livsmedelsinformation får även lämnas skriftligt, exempelvis enligt något av följande alternativ:

    • På en skylt i närheten av livsmedlet

    • I menyer

    • I en skrift som följer med livsmedlet

    • På en läsplatta eller datorskärm

    Om den enda allergen, som ingår i ett livsmedel, utgör en del av livsmedlets beteckning, till exempel sellerisoppa, är det tillräckligt att ange beteckningen.

    Du kan läsa mer om reglerna på Livsmedelsverkets webbplats och i de PDF-dokument som tagits fram om livsmedelsinformation.
    Christin
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.