Till senaste kommentaren

Märkning av glutenfria/laktosfri produkter i delad kylmiljö som icke fria produkter

Hej.
I vår kyldisk har vi ett par olika matprodukter. Vissa av dem är laktosfri eller glutenfria, medan andra inte är det.

Vi önskar väldigt gärna att berätta att de laktosfria/glutenfria produkterna är gjorda/bakade utan dessa allergener i en miljö helt fria från dessa. Eftersom att produkterna inte är förpackade, och vistas i samma kyldisk som produkterna Med dessa allergener så kan vi inte säga att de är laktos/glutenfria.

Till min fråga;
Kan vi märka produkterna med t.ex. "Glutenfria ingredienser" eller måste vi säga något som t.ex. "Bakad med glutenfria ingredienser".

Kommentarer

  • Hej!

    Nej, det kan ni inte.

    Om en allergen ingrediens ingår i en produkt så måste detta framgå i ingrediensförteckningen. Se Allergeninformation.
    För att kunna påstå att en produkt är lämplig för till exempel en glutenintolerant person genom märkningen ”glutenfri” så måste detta naturligtvis stämma. Det är du som företagare som ansvarar för att produkten är säker för den glutenintolerante.

    De enda uppgifter som enligt lagstiftningen får göras om gluten är:
    • "glutenfri" 
    • "mycket låg glutenhalt".
    Andra uppgifter som till exempel "naturligt fri från gluten", "innehåller inte gluten", "tillverkad i en anläggning som inte hanterar gluten", "glutenfria ingredienser", ”bakad med glutenfria ingredienser” är inte tillåtna.
    Se information om Glutenfria, laktosfria och andra ”fri från”-livsmedel och lagstiftningen om frånvaro eller reducerad förekomst av gluten i livsmedel: förordning (EU) nr 828/2014.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.