Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Finns det krav på skriftlig information vid köp över disk?

Hej,
I en kött- och charkbutik som jag handlar ej färdigpacketerat  kött och korv över disk i står det inte på etiketten vad förpackningen innehåller, alltså på den etikett de förser den förpackning som de slår i köttet/korven i.
T.ex. om jag köper olika korvar som de tillverkar själva så vill jag gärna veta vad de heter och vad de innehåller av flera anledningar, t.ex. om man är allergisk. Jag vill också veta köttmängd. De skriver på för hand vad paketen innehåller, om jag ber om det, t.ex. "rökt korv" men inte själva innehållet.
Jag vill veta vad som gäller, jag trodde att det måste stå på etiketten eller att jag kunde få en lapp.
Kristina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kristina!

  Inget krav på skriftlig information vid försäljning över disk
  För livsmedel som förpackas på försäljningsstället på konsumentens begäran ska vissa uppgifter kunna lämnas om konsumenten efterfrågar dem. Till de uppgifterna hör ingrediensförteckningen. Du har möjlighet att fråga om ingredienserna när du handlar över disk, men det finns inget krav på att den informationen ska sättas på inslagspappret.

  Information om allergener är alltid obligatoriskt
  För livsmedel som förpackas på försäljningsstället på kundens begäran gäller inte riktigt samma regler som för färdigförpackade livsmedel.

  Oavsett hur ett icke-färdigförpackat livsmedlet säljs, dvs. om det säljs
  • oförpackat
  • färdigförpackat för direkt försäljning
  • förpackat på försäljningsstället på konsumentens begäran
  ska livsmedelsföretagaren alltid ge information om ingående allergener. De allergena ämnen eller produkter därav som alltid ska anges finns förtecknade i informationsförordningens bilaga II (den s.k. allergenlistan). Det är dessutom obligatoriskt för företagare att ge information om livsmedlets beteckning (namn som beskriver vad det är för livsmedel) om konsumenten frågar efter detta.

  Informationen får ges muntligt eller skriftligt
  Informationen om livsmedel som inte är färdigförpackade får antingen ges skriftligt eller muntligt. Om informationen om allergener ges muntligt måste det alltid finnas en särskild upplysning till konsumenten om att informationen finns att få. Det kan exempelvis finnas en skylt vid charkdisken där det står ”Är du allergisk? Du kan alltid fråga oss om innehållet".

  Mer information finner du i denna broschyr och på Livsmedelsverkets webbplats.


  Daniel
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.