Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Märkning av gluteninnehållande ingredienser

Hej!
Om en produkt innehåller till exempel soja så skrivs det ju ut i ingrediensförteckningen som soja. Finns det några undantag på detta? Om en produkt innehåller någon ingrediens som innehåller något med gluten, måste det då skrivas ut?

Kommentarer

  • Hejsan!
    Ja, det finns undantag från allergimärkningen.

    I märkningen ska spannmål som innehåller gluten skrivas ut och markeras.
    Spannmål som innehåller gluten är vete (t.ex. spelt och khorasanvete), råg, korn, havre eller hybridiserade sorter därav. Kravet på märkning gäller även om man tillverkar andra ingredienser av gluteninnehållande spannmål.
    Undantag från att markeras på särskilt sätt i märkningen finns för:
     a) vetebaserad glukossirap, inklusive glukos
    b) vetebaserade maltodextriner
    c) kornbaserad glukossirap
    d) spannmål som används för framställning av alkoholdestillat, inklusive jordbruksalkohol.

    För allergenen fisk och ingredienser som tillverkats av fisk finns följande undantag:
    a) fiskgelatin som används som bärare för vitamin- eller karotenoidpreparat,
    b) fiskgelatin eller husbloss som används som klarningsmedel i öl och vin.


    För allergenen sojabönor och ingredienser tillverkade av sojabönor finns följande undantag:
    a) fullständigt raffinerad sojaolja och fullständigt raffinerat sojafett
    b) naturliga blandade tokoferoler (E306), naturligt D-alfa-tokoferol, naturligt D-alfa-tokoferolacetat, naturligt D-alfa-tokoferolsuccinat från sojabönor
    c) fytosteroler och fytosterolestrar framställda av vegetabilisk sojabönsolja
    d) fytostanolestrar framställda av steroler från vegetabilisk sojabönsolja

    För allergenen mjölk och ingredienser tillverkade av mjölk (inklusive laktos) finns följande undantag:
    a) vassle som används för framställning av alkoholdestillat inklusive jordbruksalkohol
    b) laktitol

    För nötter, dvs. mandel (Amygdalus communis L.), hasselnöt (Corylus avellana), valnöt (Juglans regia), cashewnöt (Anacardium occidentale), pekannöt (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), paranöt (Bertholletia excelsa), pistaschmandel (Pistacia vera), makadamianöt och Queenslandsnöt (Macadamia ternifolia), samt ingredienser tillverkade av dessa nötter, finns undantag för
    a) nötter som används för framställning av alkoholdestillat inklusive jordbruksalkohol.

    Läs mer på vår webbplats om
    hur allergener ska anges i märkningen



    Anna N
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.