Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Nötter innehåller förhållandvis lite vatten så därför gynnas inte förökning av bakterier på dessa. De mikroorganismer som klarar av att föröka sig i nötter är mögelsvampar, varav vissa kan bilda mögelgifter som är mer eller mindre skadliga. Mögelgifter är inte specifikt skadliga för gravida utan det gäller för alla konsumenter. Sortera därför alltid bort nötter som är missfärgade, skrumpna och synbart mögliga.
Toxoplasma-parasiten är kopplad till kött, främst kött från lamm, tam- och vildsvin, men även fågelkött. Smitta kan också spridas direkt efter kontakt med kattavföring och via jord som är förorenad med kattavföring. Grönsaker, bär och frukt som kommit i kontakt med förorenad jord kan därför vara en smittkälla. Sannolikheten att till exempel valnötter har förorenats med Toxoplasma bedöms vara liten. Det skyddande skalet skyddar nöten mot yttre föroreningar.
Med vänlig hälsning,