Listeria & toxoplasma

Hej,Hur länge måste man tillaga matvaror/livsmedel i över 70 grader för att vara säker på att listeria och toxoplasma dör, dvs dör de med en gång? Eller måste de tillagas i minst x minuter för att de ska dö?Tacksam för svar!

Kommentarer

  • Hej!
    Mat behöver bara komma upp i rätt temperatur, inte hållas där en viss tid. Däremot ska hela livsmedlet/maten ha den temperaturer (inte bara på ytan).

    Så här säger vi i våra råd:
    Listeria:
    Det som utmärker listeria är att den kan växa i kylskåpstemperatur, i vakuumförpackningar och förpackningar med så kallad modifierad atmosfär. Bakterien växer långsammare ju lägre temperaturen är. Ju längre tid livsmedlet förvaras desto större är risken att bakterien växer till skadliga halter. Listeria tål höga salthalter och frysning men kan inte växa i sur miljö, till exempel ättiksinläggningar. Bakterien dör vid vanlig matlagningstemperatur, cirka 70° C.
    Toxoplasma:
    Toxoplasmaparasiten dör vid upphettning till minst 65ºC eller djupfrysning i -18ºC i minst tre dygn. Däremot är det osäkert om parasiten dör vid gravning, torkning eller kallrökning av kött.

    Med vänlig hälsning
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.