Listeria - hygien i köket

Jag undrar hur specifikt listeria sprids och hur man får det i sig? Sprids det genom ytor? Jag är gravid och har blivit lite nojjig gällande listeria eftersom jag uppfattat att det kan vara både symptomfritt och väldigt farligt för barnet. Jag undrar hur det är med exempelvis, om någon lagar kött eller kyckling och råkar röra vid en yta utan att tvättar händerna.. om jag sedan rör den ytan och går omkring i huset och rör andra ytor, blir dessa då infekterade av listeria? Och kan det sedan påverka mig, eller är det främst när man äter mat som har höga halter av listeria?

Jenny

Kommentarer

 • Hej och tack för din fråga!

  För att man ska bli sjuk av listeria krävs att man får i sig en viss mängd av bakterien. Den mängden får man inte i sig genom kontakt med ytor. Utöver vanlig handhygien och städning av hemmet krävs ingen särskild åtgärd för just listeria när man är gravid.

  Kylning, frysning och upphettning
  Risken att få i sig skadliga nivåer av listeria är när man äter mat. Det gäller särskilt om man äter kylvaror som förvarats några veckor i kylskåp och som äts utan att upphettas. Listeria förökar sig i kylskåpstemperaturer och även i vakuum, men dör vid uppvärmning till 70 grader. Bakterien överlever frysning. All mat som upphettats ordentligt är därför säker.

  På vår hemsida finns mer information om just listeria där det bland annat beskrivs hur du som tillhör riskgrupp för bakterien minskar risken att bli sjuk.

  Hoppas att det blev tydligare för dig

  Med vänliga hälsningar
  Maja
  Maja

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.