Till senaste kommentaren

Lim godkänt för livsmedelskontakt

Hej! Jag har problem med att hitta information angående lim som är godkänt för livsmedelskontakt. Här är det fråga om mestadels trälim i syftet att tillverka t ex. skärbrädor eller köksredskap. Är det något som ni på livsmedelsverket har information om eller var skulle jag i så fall kunna vända mig?
Martin

Kommentarer

  • Hej Martin,

    Tack för dina frågor. Livsmedelsverkets godkänner inga material eller produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. Det finns inget formellt godkännande för material och produkter som är avsedda att komma i kontakt med livsmedel, inte heller för lim. Utan det är den som producerar produkten som ska säkerställa och kunna visa på att dennes produkt är säker och inte innehåller ämnen som senare kan migrera till livsmedlen och innebära risk för människors hälsa.

    Läs mer om material i kontakt med livsmedel  på Livsmedelsverkets webbplats.

    Vad säger lagstiftningen?
    Den övergripande lagstiftningen är förordning (EG) nr 1935/2004 – om material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. De allmänna kraven är att materialet under normala användningsförhållanden inte får överföra sina beståndsdelar till livsmedel så att det kan:
    • utgöra en fara för människors hälsa
    • medföra en oacceptabel förändring av livsmedlens sammansättning
    • medföra en försämring av deras organoleptiska egenskaper
    Det finns en särskild förordning (EG) 1895/2005 som begränsar användningen av vissa epoxiderivat i följande kontaktmaterial; lim, plast och material och produkter med ytbeläggningar.

    Samtliga tillverkare av material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel omfattas även av förordning (EG) nr 2023/2006 om god tillverkningssed (GMP).

    Ta hjälp av en branschorganisation
    För att hitta ett lim som passar att använda i din tillverkning så kan du prova att kontakta branschorganisationen RISE de utbildar, utvärderar och utfärdar certifikat för material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel. De kan kanske kan hjälpa dig att komma fram till ett lämpligt lim.

    Hoppas denna vägledning hjälper dig vidare.

    Med vänlig hälsning,
    Josefine
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.