Leverpastej barn

Jag har en son på 2,5 år som äter väldigt många mackor och det enda som han vill ha på är leverpastej. Jag fick tipset när han började äta mackor, vilket var när han var runt 1. Nu fick jag höra att de inte ska äta mer än 70 g per vecka. Han äter mycket mer än så. Han kan äta 4 mackor till frukost och är vi hemma med honom en vecka så blir det ju nästan en hel aks leverpastej på 200 g per vecka. Är det farligt? När han är på förskolan äter han ju säkert annat till frukost, men det blir ändå en del mackor på kvällen ibland när han vägrar äta maten.

Kommentarer

  • Hej Hanna och tack för din fråga!

    Livsmedelsverkets råd att inte äta hel lever gäller barn upp till 12 år och är på grund av att lever innehåller höga halter kadmium. Men rådet gäller alltså hel lever, det går därför fortfarande alldeles utmärkt att äta mat som innehåller mindre mängder lever, som exempelvis leverpastej. Leverpastej kan ätas varje dag och vi har egentligen ingen specificerad mängdgräns per vecka för leverpastej.

    Leverpastej är en bra källa till järn, och har man bra järnnivåer tar man faktiskt upp mindre kadmium ur maten.

    På vår webbplats kan du läsa mer om våra råd till barn 1-2 år samt barn 2-17 år. Det gå r även att läsa mer om kadmium där.

    Välkommen igen om du har fler frågor!

    Vänliga hälsningar
  • Blir det inte alldeles för stora mängder A-vitamin vid ett så stort intag av leverpastej? Jag är medveten om att det inte innehåller lika mycket som ren lever men ändå höga doser.
  • Hej,
    tack för frågan.

    Nej, det blir inte för stort intag av A-vitamin även om man äter relativt mycket leverpastej. Kroppen har förmåga att reglera upptaget. Risken att överdosera vitamin A finns däremot om mat äter kosttillskott.

    Här kan du läsa mer om de olika formerna av A-vitamin och hur de fungerar i kroppen.

    Vänliga hälsningar
  • Hej, tack för ert svar.

    Som jag har förstått det kan kroppen bara reglera upptaget av A-vitamin i form av karotenoider men inte vid intag av retinol (som t.ex. finns i lever). I stycket nedan, som jag kopierat från länken ni hänvisade till ovan, står även detta beskrivet. 

    ”Lever är det livsmedel som innehåller mest A-vitamin och även väldigt stora leverintag kan i längden ge överdosering av A-vitamin. Eftersom upptaget av karotenoider minskar i takt med att intaget ökar är det svårt att överdosera A-vitamin via denna väg.”
  • Hej Lisa!

    Det stämmer att det är karotenoiderna som vi kan reglera upptaget av. Får barnet i sig mycket retinol minskar upptaget av karotenoider från andra livsmedel, men i leverpastej finns ju A-vitaminet just i form av retinol, så du har rätt i att det inte bör bli för mycket. 

    Enligt vår livsmedelsdatabas innehåller leverpastej mellan 2,8 och 3,8 mg vitamin A per 100 gram. Med den högsta nivån (3,8 mg/ 100 gram) innehåller 200 gram leverpastej 7,6 mg A-vitamin, vilket blir i genomsnitt 1,1 mg per dag. Ditt barn får säkert även lite vitamin A från andra livsmedel så därför det i högsta laget, men min bedömning är ändå att det inte utgör någon direkt risk.

    Den Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, har fastställt gränsen för övre regelbundet intag (UL=upper level) av A-vitamin till 0,8 mg per dag för barn 1-3 år, 1,1 mg per dag för barn 4-6 år, 1,5 mg per dag för barn 7-10 år. De brukar dock ha stora säkerhetsmarginaler och värdena är satta för att man ska kunna äta sådana mängder i åratal. Att under några månader överskrida UL innebär ingen akut risk, men på sikt bör ni se till att ert barns intag av A-vitamin inte blir för högt.

    Det är också en fördel av andra anledningar att äta varierat, men det är inte alltid så lätt när det gäller små barn. På sikt brukar det bli bättre, så det är klokt att som förälder försöka ha lite is i magen.

    Vänliga hälsningar Åsa
    Åsa B

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.