Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Varför får man inte sälja L-tryptofan?

Hej!  jag skulle gärna vilja komma i kontakt med någon angående L-Tryptofan tillskott och varför de inte får säljas i vårat land.

Tack på förhand!

Mvh

Kommentarer

 • Hej, det känner vi inte till.
  För andra näringsämnen än vitaminer och mineraler (t.ex. aminosyror), eller ämnen med näringsmässig eller fysiologisk verkan, finns inga positivlistor. D.v.s. listor med förteckning över godkända substanser.

  För att avgöra om ett ämne får ingå i livsmedel kan det vara bra att gå igenom följande punkter:

  Några punkter att tänka på:

  • Kan innehåll av substansen medföra läkemedelsklassificering? Innehåll av några få substanser - androstendion, efedrin, DHEA och GABA - leder alltid till att läkemedelsklassificering. På Läkemedelverkets webbplats finns även en lista över substanser som kan medföra läkemedelsklassificering .
   Ämnesguiden på Läkemedelsverkets webbplats

  • Är det ett nytt livsmedel eller en ny livsmedelsingrediens? Ett exempel på en ny livsmedelsingrediens som har fått saluförbud efter EU-kommissionens bedömning är växten stevia. Däremot är steviolglykosider (E 960), som utvinns ur växten stevia, en godkänd livsmedelstillsats. EU-kommissionen har upprättat en katalog över livsmedel och livsmedelsingredienser som bedömts som nya och därför bör tillståndsprövas innan de används. Katalogen är inte heltäckande och ska ses som ett hjälpmedel för att avgöra när tillståndsprövning krävs.
   Novel food-katalogen
  Om det inte rör sig om ett läkemedel eller ett icke godkänt nytt livsmedel får ingrediensen tillsättas i livsmedel. Vidare är det alltid livsmedelsföretagarens ansvar att livsmedlen är säkra för konsumenten.


  Anna W
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.