Kosttillskott

Hej! Jag undrar om riskerna med att ta kosttillskott. Jag är vegetarian, men äter lite ost, mjölk till gröten och så där. Jag äter fisk sällan men tar omega3 tabletter varje dag. Är övh kräsen men försöker äta grönsaker så gott jag kan. Är dålig med frukt. Försöker bli bättre, dricker apelsinjuice varje dag nästan. Jag har haft en dokumenterad d-vitaminbrist och tog medicin ett tag, nu skulle jag enligt läkaren börja ta det igen då det tydligen tar ett tag innan man når upp till normala värden, och hon sa även att man bör ta det året runt här i Sverige. Hon tyckte även jag skulle ta Holistic multivitamin samt Holistic multimineral, och även d3 2000ie från Holistic. Det jag blir orolig över är att få i mig ett överskott av vitaminer och mineraler, för det kan ju också bli farligt i sig. Jag har läst på er hemsida men känner mig fortf osäker på vad som är rätt. Vill inte bli sjuk av kosttillskott heller.
Rebecka Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Rebecka!
  För att fungera behöver vår kroppar en mängd olika näringsämnen. Äter vi en varierad kost i lagom mängd, är sparsamma med sådana livsmedel som inte ger så mycket näring (som sötsaker, kaffebröd, snacks, sötade drycker, samt kanske även med vitt bröd och vitt ris) och inte utesluter vissa livsmedelsgrupper så får vi generellt i oss all näring vi behöver. Ett enkelt sätt är att följa de svenska kostråden och äta efter tallriksmodellen.

  En bra vegetarisk diet med ägg och lite fisk ibland är egentligen väldigt enkelt att få näringsrik och kräver inga tillskott. Men om vi utesluter vissa livsmedelsgrupper behöver vi bli mer noga med det vi äter. Det låter som om du är medveten om att du är lite väl kräsen och utesluter en hel del livsmedel. Då kan det vara problem att få till det bra. Då kan tillskott behövas.

  Jag tycker att du ska se till att få tid hos en dietist. Hen kan göra en hel översyn över din mat och ge dig råd om eventuella tillskott. Börja med att ringa till din vård-/hälsocentral och be att få samtal med dietist. På vissa ställen i landet går det bra att ringa dietisten direkt utan att gå via någon läkare.

  Lycka till
  Inger

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.