Kan man äta kräftor som gravid?

Kräfttiden har nu börjat och därför undrar jag vad rekommendationen är kring att äta kräftor under graviditet. Kan jag äta färska och eller frysta, svenska och eller turkiska, kinesiska etc.
Med vänlig hälsning,

Kommentarer

  • Hej Lovisa,
    tack för din fråga.

    Det går bra att äta kräftor, svenska och utländska. Det spelar ingen roll om de är färska eller frysta.

    Har du sett vår nya sökfunktion "Fråga Liv"? Där kan du skriva in namnet på olika livsmedel och snabbt få svar på om de är okej att äta eller inte som gravid.

    Vänlig hälsning
    (Uppdaterad )
  • Hej! Följdfråga: gäller det även smöret, rommen och bukinnehållet i Kräfan? Även kräftor fiskade i Vänern/Vättern? Om man nu inte ska äta insjöfiskar pga för höga halter av toxiska ämnen som kadmium och kvicksilver. Kräftorna är ju asätare och äter dessa fiskar, borde det inte ansamlas även i kräftan då?
  • Hej,

    Livsmedelsverkets råd gällande vissa insjöfiskar till exempel abborre, gös och gädda (OBS! alltså inte alla insjöfiskar!) är att de inte bör konsumeras oftare än sammanlagt 2-3 gånger per år som gravid eller ammande. Anledningen är att magra rovfiskar kan ansamla kvicksilver.

    Samma sak gäller inte för kräftor. De analyser vi gjort på kräftor visar att halterna av kvicksilver och organiska miljöföroreningar är låga i det vita köttet, oavsett var de är fångade. Miljögifter kan ansamlas i hepatopancreas (dvs "smöret") på kräftorna, men den mängd "smör" man får i sig från en kräfta är väldigt liten och kan inte anses som en risk om man äter normala mängder med kräftor.

    Så, att äta kräftor (oavsett ursprung) går alldeles utmärkt för gravida och ammande.

    Med vänlig hälsning
    Christina L
    (Uppdaterad )
  • Hej!
    Jag har några frågor på detta. Vad anses som ”normala mängder” gällande konsumtion av signalkräftor? Är det 2-3 gånger/vecka som anses säkert eftersom det står med under den kategorin?
    Hur mycket miljögifter passerar över i bröstmjölken när man ammar och under hur lång tid efter intag?
    Sofie
  • Hej Sofie och tack för din fråga!

    Livsmedelsverkets rekommendation om fisk och skaldjur är som du skriver 2-3 gånger i veckan. Men det är fisk och skaldjur ihopräknat. Vi trycker också på vikten av variation. Självklart kan du äta kräftor tre gånger på en vecka en gång, men över längre tid är det bäst att variera vilka sorters fisk och skaldjur du äter.

    Miljögifterna som kan finnas i fisk är stabila och passerar över i bröstmjölk över tid. Det gör ingen skillnad om du till exempel väntar med att amma ett par timmar efter att du ätit fisk.

    På vår webbplats hittar du mer information om bra mat för dig som ammar. I vår snabbguide "Fråga Liv" för ammande kan du också skriva in olika livsmedelsprodukter och snabbt få svar på om de går bra att äta även när du ammar.

    Välkommen tillbaka om du har fler frågor!
    Vendela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.