Till senaste kommentaren

Kan kroppen ta upp all näring som finns i solroskärnor?

I Livsmedelsdatabasen kan jag läsa att solroskärnor innehåller bl a järn och selen. Det låter ju jättebra. Jag brukar hälla en näve ekologiska solroskärnor på morgonfilen (tillsammans med nötter och torkad frukt). Men jag undrar om kroppen verkligen kan ta upp allt järn och selen som finns i solroskärnorna, eller passerar en stor/liten del av kärnorna bara ut den naturliga vägen?
Hälsningar

Kommentarer

  • Hej Ingrid!

    Vad roligt att höra att du använder dig av uppgifterna i livsmedelsdatabasen.

    Järn
    Värdena som anges i livsmedelsdatabasen, är inte justerade för biotillgänglighet (kroppens möjlighet att utnyttja ämnet). Hur mycket av näringen som olika individer tar upp är en komplexfråga. Jämfört med många andra näringsämnen är kroppens upptag av järn lågt. För att öka upptaget kan man till exempel äta något livsmedel med mycket C-vitamin vid måltiden. Du kan läsa mer om järn och upptaget av järn på vår webb på sida "järn"

    Många faktorer påverkar upptaget
    Det är flera faktorer som kan påverka upptaget. Vad gäller solroskärnor så påverkas upptaget av järn och selen bland annat av hur väl vi tuggar kärnorna och om vi äter dem råa eller kokta. Kokar du dem i en gröt så kan strukturen luckrats upp och näringen vara lite mer lättillgänglig. Hur tillagningen påverkar näringsinnehållet och upptaget kan du läsa mer om här.

    Helhet och variation
    Ett av våra viktigaste råd är att äta varierat. Gör man det får man i sig många olika näringsämnen. Länk till faktaskriften "Hälsosam helhet".
    Elisabet
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.