Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Ja, det går bra att äta fuet om du gör som du beskriver, det vill säga fryser den först.
Här kan du läsa mer om toxoplasma.
Med vänlig hälsning
Det var en bra fundering du har.
Fuet är en spansk lufttorkad salami och dessa typer av produkter är för torra och för salta för att listeria kan föröka sig. Fuet har som du nämner ett överdrag av mögel som är en annan typ av mögel än vad som finns i exempelvis brieost. Mögel- och kittostar (ex. brieost) är mjuka, blöta ostar med ett neutralt pH-värde som gör att listeria kan föröka sig ganska snabbt om de förorenas med bakterien.
Vi har inte sett något underlag som säger att mögelhöljet stöder tillväxt av listeria i fuet. Mögelhöljet tillförs till salamin i början av mognadsprocessen vilket innebär att det finns med under hela torkningsprocessen.
Välkommen tillbaka om du har fler funderingar!
Vänliga hälsningar