Kalorier i vinäger

Hur kan det vara 20 kalorier per 100 ml när det inte innehåller varken kolhydrater, fett eller proteiner?
Oskar

Kommentarer

  • Hej Oskar och tack för din fråga!
    Det beror på att organiska syror (t.ex. ättiksyra och mjölksyra) bidrar med energi motsvarande 13 kJ/g / 3 kcal/g.

    För de flesta livsmedel är innehållet av organiska syror obetydligt, vilket innebär att syrorna inte behöver tas med i kolhydratberäkningen, men för en sådan vara som t.ex. vinäger så är det av betydelse.
    Här kan läsa mer om Näringsdeklaration (livsmedelsverket.se)

    Med vänlig hälsning
    Lisa-Marie
  • Men innebär det att kalorierna kommer från kolhydrater som finns i syrorna? Vart kommer proteinet ifrån? Det står 0 % kolhydrater, 0 % fett, >0,01 % protein
    Oskar
  • Hej Oskar!

    Många livsmedel innehåller organiska syror, som t.ex. alla frukter och grönsaker som innehåller citronsyra, malinsyra, askorbinsyra eller liknande. Sen finns det vissa livsmedel där det bildas organiska syror, som vid fermentering/jäsning.
    Eftersom de organiska syrorna bidrar till energi-innehållet så har man kommit överens om att man ska räkna med dem i livsmedel där de utgör en betydande del. Vinäger är ett typiskt sådant livsmedel.

    Jag rekommenderar dig en sökning på nätet för att läsa mer om det.

    Att deklarera <0,01 g/100 g innebär att det är precis under detektionsgränsen, vilket innebär att det lika gärna hade kunnat stå 0 g/100 g. I väglednade text brukar man ange att om proteinanalysen inte visa någon påvisbar mängd protein eller en
    koncentration på ≤ 0,5 g/100 g så kan det deklareras som "< 0,5 g" eller "0 g".

    Om du vill veta mer kan du läsa i EUs guideline.

    labelling_nutrition-vitamins_minerals-guidance_tolerances_1212_sv.pdf (europa.eu)

    MVH


    Lisa-Marie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.