Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
Det beror på att organiska syror (t.ex. ättiksyra och mjölksyra) bidrar med energi motsvarande 13 kJ/g / 3 kcal/g.
För de flesta livsmedel är innehållet av organiska syror obetydligt, vilket innebär att syrorna inte behöver tas med i kolhydratberäkningen, men för en sådan vara som t.ex. vinäger så är det av betydelse.
Här kan läsa mer om Näringsdeklaration (livsmedelsverket.se)
Med vänlig hälsning
Många livsmedel innehåller organiska syror, som t.ex. alla frukter och grönsaker som innehåller citronsyra, malinsyra, askorbinsyra eller liknande. Sen finns det vissa livsmedel där det bildas organiska syror, som vid fermentering/jäsning.
Eftersom de organiska syrorna bidrar till energi-innehållet så har man kommit överens om att man ska räkna med dem i livsmedel där de utgör en betydande del. Vinäger är ett typiskt sådant livsmedel.
Jag rekommenderar dig en sökning på nätet för att läsa mer om det.
Att deklarera <0,01 g/100 g innebär att det är precis under detektionsgränsen, vilket innebär att det lika gärna hade kunnat stå 0 g/100 g. I väglednade text brukar man ange att om proteinanalysen inte visa någon påvisbar mängd protein eller en
koncentration på ≤ 0,5 g/100 g så kan det deklareras som "< 0,5 g" eller "0 g".
Om du vill veta mer kan du läsa i EUs guideline.
labelling_nutrition-vitamins_minerals-guidance_tolerances_1212_sv.pdf (europa.eu)
MVH