Kakor ifrån Turkiet

Om en kaka innehåller mjölk ifrån kor, krävs det då hälsointyg?
Det är kakor som ska ätas av människor.

Kommentarer

  • Hej!
    Genom beslut 2007/275/EG har det fastställts förteckningar över djur och produkter som ska undersökas vid gränskontrollstationer.
    Av bilaga II till beslutet framgår att bl.a. följande inte behöver gränskontrolleras:

    "Bröd, kakor, kex, våfflor och rån (wafers), skorpor, rostat bröd och liknande rostade produkter; innehållande mindre än 20 % bearbetade mejeri- och äggprodukter och behandlade i enlighet med artikel 6.1 a i detta beslut.
    1905 90  omfattar endast torra och spröda produkter."
    Med dessa KN-nummer:
    1905 10 , 1905 20 , 1905 31 , 1905 32 , 1905 40 , 1905 40 10 , 1905 90 10 , 1905 90 20 , 1905 90 30 , 1905 90 45 , 1905 90 55 , 1905 90 60 , ex 1905 90 90 ;

    Kakor som innehåller mindre än 20% bearbetade mejeri- och äggprodukter och kan förvaras i rumstemperatur eller i sin helhet har värmebehandlats, omfattas inte av krav på gränskontroll.

    Turkiet är godkänt för att exportera mjölk till EU, se följande länk på EU-Kommissionens webbplats.

    Turkiet har också en godkänd restsubstansplan för mjölk enligt beslut 2011/163/EU.

    Om villkoren ovan för att undantas krav på gränskontroll inte uppfylls krävs ett intyg för sammansatta livsmedel enligt förordning (EU) nr 28/2012, se bilaga I.

    Läs mer information om gränskontroll av sammansatta livsmedel på Livsmedelsverkets webbplats. Längst ner på denna länk finns frågeblanketter (svensk och engelsk version) som fylls i för produkter som innehåller vegetabiliska och animaliska ingredienser, så kan Livsmedelsverket göra en bedömning om det är krav på gränskontroll eller inte. Ifylld blankett för aktuell produkt mailas till gks@slv.se. Blankett med bedömning från Livsmedelsverket kan visas upp vid förtullning hos Tullverket.

    Med vänlig hälsning
    Susanne TB
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.