Till senaste kommentaren

Sötning med juice kontra påståendet "utan tillsatt socker"

Hej!

Jag har en fråga angående produkter märkta med "utan tillsatt socker". Många av dessa produkter har tillsatt äppeljuice, fruktpuré och liknande för dess sötande egenskap.

Jag är väl medveten om vad lagen säger angående tillsatt socker, men till skillnad mot för hur FDA definierar tillsatt socker skiljer sig det åt.
FDA:


FDA tar här upp att definitionen inte inkluderar juicekoncentrat från 100 procent fruktjuice som säljs till konsumenter. Samt socker som finns i frukt och grönsaks-juicer, m.m.

Det jag undrar över är varför inget om juicen tas upp i EU-förordningen 1924/2006.
Enligt mig borde det inte vara tillåtet att märka ett livsmedel med "utan tillsatt socker" om man till exempel äppeljuice står som tvåa i innehållsförteckningen. Jag anser att det är en ganska självklar anledning att juicen har tillsats för dess sötande egenskap. Vart går gränsen för att man ska veta att "det inte tillsats pga dess sötande egenskap" ?

Hälsningar

Kommentarer

  • Hej,

    ofta är det precis som du skriver självklart att fruktjuice tillsätts för att den har sötande egenskaper och då får ju inte "Utan tillsatt socker" användas i märkningen. Men lagstiftningen (förordning (EG) nr 1924/2006) öppnar upp för att exempelvis fruktjuice ska kunna användas av andra skäl än att söta och att det då ska vara möjligt att ange "Utan tillsatt socker".

    Det är företaget som använder sig av märkningen som ska kunna visa att märkningen används på rätt sätt, enligt lagstiftningens krav. De behöver alltså kunna förklara för sin kontrollmyndighet vad syftet är med att fruktjuice tillsätts om de samtidigt använder sig av märkningen "Utan tillsatt socker". En bedömning måste göras i varje enskilt fall.

    I Livsmedelsverkets vägledning till förordning (EG) nr 1924/2006 skriver vi följande:

    "Tillsättning av frukt och bär till livsmedel kan användas för att ge fruktsmak, men
    också för att till exempel ge en viss konsistens, munkänsla eller öka innehållet av
    kostfiber. Därför måste en bedömning göras av om tillsatsen av till exempel frukt
    och bär uteslutande görs för att ge söt smak åt livsmedlet. Om syftet är uteslutande att ge söt smak i livsmedlet får inte påståendet ”utan tillsatt socker” göras om livsmedlet."


Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.