Till senaste kommentaren

Regler för "innehåller höga halter omega-3-fettsyror"

Hej, vad gäller för kriterier för detta påstående, till exempel i fisk? Hur mycket måste livsmedlet innehålla per 100g?


Kommentarer

  • Hej Rikard!

    För sådana ämnen som det anses gynnsamt att bibehålla eller öka intaget av i maten,
    utifrån officiella näringsrekommendationer för den allmänna befolkningen, finns möjlighet att göra näringspåståenden om ”innehåll”, ”högt innehåll” eller ”ökat innehåll” i livsmedlet. Det gäller protein, fiber och omega 3-fettsyror.

    För att få göra ett näringspåstående om högt innehåll av omega-3 fettsyror ska följande kriterium vara uppfyllda:

    a) Innehållet av alfa-linolensyra ska vara minst 0,6 g per 100 g och 100 kcal konsumtionsfärdigt livsmedel eller

    b) Innehållet ska vara minst 80 mg av summan av eikosapentaensyra (EPA) +
    dokosahexaensyra (DHA) per 100 g och per 100 kcal konsumtionsfärdigt livsmedel

    Om du är intresserad av hur detta räknas ut kan du titta i vår vägledning till förordning (EU) nr 1924/2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden om livsmedel. I den konsoliderade versionen till förordning (EU) nr 1924/2006  hittar du de regler som styr närings- och hälsopåståenden.

    Vänliga hälsningar,
    Ulrika A
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.