Välkommen!
Om du söker här i forumet kanske du har hjälp av våra tidigare svar på liknande frågor. Sök också gärna på vår webb.
Alla frågor hanteras säkert i vårt system. När du får ett svar innehåller det en länk. Den länken är det bara du som kan nå. För att någon annan ska kunna se svaret krävs att vi aktivt lagt ut det synligt i forumet.
Skulle vi välja att synliggöra din fråga för andra, tar vi först bort personliga uppgifter. Andra kan då inte se vem frågan kommer från. Det är bra om du också tänker på att inte ange uppgifter i själva frågan som skulle kunna kopplas just till dig.
Läs mer i vår policy nedan.
Alla ska må bra av maten - nu och i framtiden
För sådana ämnen som det anses gynnsamt att bibehålla eller öka intaget av i maten,
utifrån officiella näringsrekommendationer för den allmänna befolkningen, finns möjlighet att göra näringspåståenden om ”innehåll”, ”högt innehåll” eller ”ökat innehåll” i livsmedlet. Det gäller protein, fiber och omega 3-fettsyror.
För att få göra ett näringspåstående om högt innehåll av omega-3 fettsyror ska följande kriterium vara uppfyllda:
a) Innehållet av alfa-linolensyra ska vara minst 0,6 g per 100 g och 100 kcal konsumtionsfärdigt livsmedel eller
b) Innehållet ska vara minst 80 mg av summan av eikosapentaensyra (EPA) +
dokosahexaensyra (DHA) per 100 g och per 100 kcal konsumtionsfärdigt livsmedel
Om du är intresserad av hur detta räknas ut kan du titta i vår vägledning till förordning (EU) nr 1924/2006 om näringspåståenden och hälsopåståenden om livsmedel. I den konsoliderade versionen till förordning (EU) nr 1924/2006 hittar du de regler som styr närings- och hälsopåståenden.
Vänliga hälsningar,