Till senaste kommentaren

Mängdangivelse av utpekad ingrediens, hur ska man räkna?

Jag vill gärna ha svar på hur vi bör agera med ingrediens beteckning på vårt Korntunnbröd.

Vi använder "Korn" i vår namnbeteckning och har erhållit information om att vi skall ange procentandel på kornmjölet.

Vi använder samma mängd Kornmjöl som vetemjöl. (50/50 ratio)

Vi har ett program som är framtaget för att räkna ut den förminskade vikten (tappad vattenmängd i klar produkt) och får ett resultat på 32% Kornmjöl, 32% Vetemjöl. Vi tycker det ser lite missvisande ut eftersom de andra ingredienserna endast är vatten, jäst, salt.

Vår fundering är om vi verkligen måste ha med det tillsatta vattnet i uträkningen?

Utan det tillsatta vattnet i uträkningen blir uträkningen (avrundat uppåt) nämligen: 50% Kornmjöl, 50% Vetemjöl.

Hur ska vi tänka för att göra rätt?

Kommentarer

  • Hejsan!

    Mängdangivelse
    Hur mängdangivelse ska anges framgår av informationsförordningens artikel 22 och bilaga VIII, se särskilt punkt 4a). "För livsmedel vilkas fukthalt minskat till följd av värmebehandling eller annan behandling, ska mängden uttryckas i procent och motsvara mängden av den eller de använda ingredienserna i den färdiga varan, såvida inte denna mängd eller den sammanlagda mängden av samtliga ingredienser som anges i märkningen överstiger 100 %, då mängden ska anges på grundval av vikten på de ingredienser som använts för att bereda 100 g av den färdiga varan."
    Bageribranschen har förklarat detta i sina bransch-riktlinjer, se sidan 29.

    Vatten
    Du frågar även om vatten ska anges i ingrediensförteckningen. Detta är reglerat i informationsförordningens artikel 18 och bilaga VII.  Vatten som ingrediens "ska anges i storleksordning efter vikt i den färdiga varan. Den mängd vatten som tillförts som ingrediens i ett livsmedel ska beräknas genom att den färdiga varans totala mängd minskas med den totala mängden av övriga använda ingredienser. Denna mängd behöver inte beaktas om den är högst 5 % av den färdiga varans vikt." 
    Visar uträkningen att det är mer än 5 % vatten kvar, ska vatten anges i ingrediensförteckningen. För att få mer hjälp kan du även läsa i bransch-riktlinjen, sidan 22.

    Det är alltså inte hur stor del som kornmjölet utgör i mjölblandningen som ska anges, det som du kallar 50/50 ratio ovan. Det är mängden kornmjöl i det färdiga brödet som ska anges.

    Anna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.