Till senaste kommentaren

Kokning av importerade frysta bär

Av vilken anledning behöver man bara koka frysta importerade hallon men inte andra frysta importerade bär från samma land, t ex björnbär och jordgubbar? Verkar väldigt konstigt...

Kommentarer

 • Hej!

  Livsmedelsverkets kokningsrekommendationer gäller i dagsläget enbart frysta utländska hallon, eftersom det ibland förekommer att dessa är förorenade med norovirus.

  Jordgubbar - enstaka utbrott längre tillbaka i tiden

  Det är just frysta utländska hallon som under flera år legat bakom flera norovirus-utbrott. Andra bär som till exempel jordgubbar har endast vid enstaka tillfällen varit involverade i utbrott. Ett av de senaste var ett av hepatit A-utbrott orsakad av jordgubbar från Egypten och Marocko 2013. Då gav Livsmedelsverket ett tillfälligt råd att även koka frysta jordgubbar från dessa länder. Det rådet togs bort hösten 2013 när utbrottet var över.

  Norovirus "trivs" på hallon
  Precis som du antyder skulle det teoretiskt kunna vara så att andra bär också förorenas med livsmedelsburna virus vid odling, skörd och processning, men av någon hittills oklar anledning verkar norovirus behålla sin aktivitet bäst på hallon.

  Stor konsumtion av hallon
  En annan anledning till de många hallonutbrotten kan vara att vi i Sverige äter väldigt mycket hallon jämfört med andra bär. Det ökar sannolikheten för utbrott även om det endast är en liten andel av de utländska frysta hallonen som är förorenade med norovirus.

  Vårt råd om hallon finns på webben. Det finns också en rapport som beskriver situationen och grunden för vårt kokningsråd mer detaljerat.

  Faktagranskad januari 2020

  Med vänlig hälsning
  Åsa R
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.