Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Import från Tyskland för export till Norge från lager i Sverige

Hej. Vi är 2 kompisar som planerar att starta företag i Sverige som ska importera läsk och olika typ av godis från Tyskland. Detta ska sälges till privatpers. i Norge. Måste vi ha någon typ av tillstånd och/eller licenser från t.ex. er för att göra detta? Allt vill bli lagrat och packad i Sverige för forsendelse till olika kunder i Norge.  Båda läsk och godis vill vara embalerad.
Kenneth Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kenneth!

  Alla livsmedelsföretag som bedriver verksamhet i Sverige ska se till att deras anläggningar antingen registreras hos den kommunala kontrollmyndigheten eller godkänns av Livsmedelsverket.

  Då ni avser att bedriva detaljhandel (försäljning direkt till konsument) måste ni registrera er verksamhet hos den kommun i vilken verksamheten ska bedrivas.

  Ni kan läsa mer om att starta livsmedelsföretag på verkets webbplats:

  Starta och utveckla företag

  Handel med andra EU-medlemsstater brukar normalt omnämnas som unionsintern handel, inte import/export.

  Inom EU råder i de allra flesta fall fri rörlighet för varor. Ni behöver därför inte några särskilda tillstånd eller liknande för att få föra in läsk och godis från Tyskland.

  Till följd av EES-avtalet gäller nära nog samma livsmedelslagstiftning i Norge som inom EU, varför det enligt livsmedelslagstiftningen inte krävs någon gränskontroll eller särskilda tillstånd för att få föra ut livsmedel till Norge.

  Ni bör dock ta kontakt med den norska tullmyndigheten för att förvissa er om vilka tullregler som gäller. Det kan även vara en god idé att ta kontakt med Mattilsynet (livsmedelssäkerhetsmyndigheten i Norge).
  Susanne TB
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.