Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Import av livsmedel från Thailand

Hej

Behöver man ha någon form av licens för att importera frukt, grönsaker och animaliska livsmedel från Thailand? Förutsatt att man importerar från godkänt land och godkända anläggningar enligt förordning (EG) nr 853/2004 och åtföljas av ett hälsointyg?

Kommentarer

 • Hej Mikael!

  Frågor om importlicenser besvaras av Jordbruksverket.

  Sök på "Thailand" särskilt i förordning 669/2009 för att se vilka vegetabiliska livsmedel som ska gränskontrolleras i nuläget.

  Vilka vegetabiliska livsmedel från vilka länder utanför EU som ska gränskontrolleras och vilka vegetabiliska livsmedel som är importförbjudna, framgår på Livsmedelsverkets webbplats. Följ punkt 1-5 under rubriken ” Ska du importera vegetabiliska livsmedel?”. Lagstiftningen ändras löpande så det är bra att följa informationen om bland annat vilka livsmedel från vilka länder utanför EU, som ska gränskontrolleras på Livsmedelsverkets webbplats under "Aktuellt".

  Om din produkt innehåller både animaliska ingredienser, så som ägg, mjölk, kött samt vegetabiliska ingredienser kan det vara ett sammansatt livsmedel. Vänligen fyll i blanketten som finns på länken ovan. Blankettenskickas med e-post till gks@slv.se.Livsmedelsverket skickar tillbaka blanketten med en bedömning om livsmedlet skagränskontrolleras eller inte.

  Sök på "Thailand" i länkar nedan för att se för vilka animaliska livsmedel Thailand har godkända anläggningar:
  Vilka länder och anläggningar som är godkända för import till EU av animaliska livsmedel kan du söka fram utifrån information om godkänt land på Livsmedelsverkets webbplats. Se underrubrik ”Godkänt land”. Använd gärna ”Hjälpguide - godkänt land och anläggning för import till EU?” för att lättare hitta på sidan.

  För dig som ska börja importera livsmedel till Sverige kan det vara bra att läsa broschyren ”Importera färdigförpackade livsmedel” för att få en överblick över vad man bör tänka på.

  För att sedan mer i detalj ta reda på vad som gäller för import så kan du använda dig av den importguide som är en samlad information om import från Livsmedelsverket, Tullverket och Jordbruksverket. Med Importguiden kan du steg för steg navigera dig fram till den kunskap och information som är användbar för just dig.

  Om du inte redan är registerad som livsmedelsföretag så behöver du även kontakta livsmedelskontrollen i den kommun där du har din importverksamhet för att registrera dig som livsmedelsföretag. Kommunen är då din kontrollmyndighet, som också kan svara på frågor och kontrollerar bland annat att märkningen uppfyller EU-lagsstiftningen.

  Här finns information om vad du ska tänka på när man startar och utvecklar ett livsmedelsföretag.

  Med vänlig hälsning
  Susanne TB
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.