Till senaste kommentaren

Vilken energi är det som anges på förpackningen, för råvaran eller tillagat?

Hej!
Om jag t.e.x köper 1 kg frysta kycklingben så står det på förpackningen att det är 120 kalorier / 100 g. Men när jag tillagat dom i ugnen så väger dom "bara" ca 550 g, samt när jag ätit upp dom som är det kvar ca 150 g ben. Då återstår 400 g tillagad kyckling som jag ätit. Är kaloriintaget då 4 x 120 kalorier = 480 kalorier, eller är det innan tillagning med ben och allt som gäller, dvs 10 x 120 kalorier = 1.200 kalorier?

Lite samma med lax, den minskar också i vikt vid tillagningen (förstår att det har med vätskan i köttet att göra på både kycklingen och laxen), är det samma där att det är i tillagat eller förpackat tillstånd som kalorierna ska räknas?

Tack på förhand

// Micke

Kommentarer

  • Hej och tack för din fråga!

    De näringsämnen som anges på livsmedel är alltid såsom produkten säljs. Läs om detta på vår sida om Näringsinformation om livsmedlet såsom det säljs.
    Det är för de ätliga delarna som värdet anges,  benen i till exempel kyckling är inte med i beräkningen.
    Anna
  • Hej!

    1) Tänkte bara höra hur jag går tillväga för att räkna ut näringsvärdena i en barbequesås? Har tillverkat en egen och är intresserad hur och vem som gör sånt.

    2) Sen också en fråga vad tillsatser i en tillverkad barbequesås, hur mkt konseveringsmedel behöver jag tex till 100 liter sås? Hur räknar man ut sånt?

    3) Sen också vilka tillstånd som krävs för att få tillverka denna barbequesås i större mängder.


    Tack på förhand
  • Hej Benny!

    Tack för dina frågor.

    1. Det är du som livsmedelsföretag som är ansvarig för att näringsdeklarationen är korrekt och förenlig med lagstiftningen. Det finns flera sätt att fastställa näringsvärden på. Vi beskriver detta närmre på våra fördjupande sidor - Kontrollwiki, se Hur näringsvärden får fastställas.

    2. Du som företag är ansvarig för att din produkt är säker och har rätt kvalitet. Livsmedelsverket kan inte svara på hur mycket konserveringsmedel du behöver tillsätta i just din produkt. Kanske kan någon branschorganisation svara på din fråga eller hjälpa dig vidare. Prova att kontakta Livsmedelsföretagen.

    3. Om du inte idag har ett livsmedelsföretag är det en del att tänka på när man startar en verksamhet. Vi har samlat information på vår webbplats som riktar sig till dig som vill bli livsmedelsföretagare:
    Registrera din verksamhet
    När du startar en livsmedelsverksamhet så behöver du registrera den hos kommunen. Kommunen blir din kontrollmyndighet. En anmälan om registrering ska göras senast två veckor innan verksamheten startar.

    Är du redan idag registrerad som livsmedelsföretag behöver du inte registrera din nya produkt. Om den nya verksamheten skiljer sig mycket från det du redan gör idag kan du behöva kontakta din kontrollmyndighet.

    Mer vägledning och hjälp

    Inom flera branscher finns branschriktlinjer. Det är de olika branscherna som tagit fram riktlinjer hur man kan gå tillväga för att se till att kraven i lagstiftningen är uppfyllda. Leta på vår sida om det är någon branschriktlinje som passar din verksamhet.

    Lycka till med ditt företag!
    Martina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.