Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur ofta kan man äta champinjoner med tanke på fenylhydraziner?

Har det någon betydelse om champinjonerna är råa eller tillagade?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer


  • Stor konsumtion av champinjoner under lång tid kan innebära en förhöjd risk för hälsan. Champinjoner innehåller fenylhydraziner som misstänks vara cancerogena.

    Ett par hekto per månad – ett bra riktmärke
    På samma sätt som med många andra livsmedel bör man undvika extrem konsumtion. Som ett riktmärke för en konsumtion som innebär en mycket liten risk kan man ta medelintaget av champinjoner i Sverige som ligger mellan 2 och 2,5 kilo per person och år. Detta motsvarar ett par hekto per månad.

    Konsumerar man i stället denna mängd varje vecka under lång tid kan det finnas anledning att tänka över sitt intag.

    Tillagning minskar halten
    För att minska halten fenylhydraziner i champinjon kan man tillaga svampen innan den äts (stekning, kokning, grillning). Kokvatten bör hällas bort. Konserverad svamp innehåller betydligt lägre halter än färsk svamp. Mängden fenylhydrazin minskar ytterligare om man inte använder lagen i burken i matlagningen.

    Andra vanliga matsvampar utanför champinjonsläktet, till exempel kantareller och Karl Johan, innehåller inte fenylhydraziner.

    Den nordiska rapporten som riskbedömt champinjoner och många andra svampar, redovisas i Nordiska Ministerrådets rapportserie TemaNord. För mer information se Nordiska Ministerrådets webbplats, information om handelssvamp, som du når vi vår webbplats om champinjoner.
    Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.