Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hepatit A i färska dadlar

Hej!
Jag har läst i tidningen om att det finns hepatit A på färska dadlar och att flera personer har blivit sjuka, stämmer det? Jag har också några fler frågor om detta.

 1. Vad är hepatit A?
 2. Hur ska jag göra för att inte bli sjuk av hepatit A?
 3. Kan jag äta färska dadlar?
 4. Varför förbjuder ni inte dadlarna?
Livsmedelsverket Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!
  Ja, det stämmer att det pågår ett utbrott av hepatit A-virus. Färska dadlar från Iran misstänks vara orsaken, men det är inte bekräftat.

  Nio fall sen slutet av februari 
  Sedan slutet av februari har hittills nio personer smittats med hepatit A-virus. Utbrottet började i slutet av februari och de flesta blev sjuka i mars. Den senaste personen konstaterades sjuk i mitten av april. Det går därför ännu inte att säga att utbrottet är över.

  Dadlar från Iran gemensam nämnare 
  De som blivit sjuka har gemensamt att de har ätit dadlar från Iran. I dagsläget är det inget varumärke av dadlar som är särskilt utpekat eller misstänkt. Inte heller har någon gemensam producent kunnat identifieras.

  Inte hittat hepatit A i dadlar 
  Hittills har dock inte hepatit A kunnat påvisas i dadlar, men fortsatta analyser pågår. Viruset är svårt att hitta eftersom det kan vara ojämnt fördelat på dadlarna. Det kan finnas i en liten del av en förpackning samtidigt som resten inte är förorenat med viruset.

  Om hepatit A-virus 
  Hepatit A är ett virus som orsakar leversjukdomen hepatit A, en inflammation som ger gulsot. Det tar flera veckor från smittotillfället innan symtomen uppstår.

  De första symtomen på gulsot orsakad av hepatit A är feber, trötthet, magsmärtor, illamående, och kräkningar. Efter några dagar kan hud och ögonvitor bli gula, urinen mörk och avföringen ljusare än normalt. Alla som insjuknar blir inte gula, men de flesta är besvärade av trötthet och kan ha dålig matlust under veckor till månader. Hepatit A läker normalt av sig själv och de allra flesta är friska efter cirka två månader.

  Så minskar du risken att bli sjuk
  Hepatit A-virus dör av värme, upphettad mat minskar därför risken att bli sjuk. Vaccination mot Hepatit A skyddar mot gulsot som orsakas av hepatit A-virus i maten.

  Inget återkallande 
  Livsmedelverket avråder inte från att äta färska dadlar. Hepatit A-virus har inte hittats i dadlarna och det är ett begränsat antal personer som drabbats. Utbrottet ser nu även ut att minska i omfattning.

  Eftersom det inte har gått att identifiera ett specifikt varumärke eller producent är det inte möjligt återkalla dadlar av ett visst varumärke. Livsmedelsverket bedömer att det inte är rimligt att återkalla alla färska dadlar från Iran som säljs. Det vore inte proportionerligt jämfört med den låga risken att bli smittad.

  Mer information om utbrottet finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

  Med vänlig hälsning
  Livsmedelsverket
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.