Till senaste kommentaren

Hur vet man hur länge en ost är lagrad?

Hej!
Laktosintoleranta kan ju äta hårdost som är lagrad minst 3 månader. Men hur kan man ta reda på hur länge osten är lagrad? Finns det någon information på ostens förpackning, så man kan försäkra sig om att osten man ska använda är lagrad minst 3 månader, och inte mindre?


Kommentarer

  • Hej Anna!

    Det finns ingen obligatorisk märkning avseende ostens lagringstid. Du kan alltid kontakta företaget som tillverkat osten och fråga om lagringstid.

    Laktos finns framförallt i vasslen. Den mesta laktosen följer med när vasslen skiljs från ostmassan. Den laktos som är kvar i ostmassan förjäses av mjölksyrabakterierna till främst mjölksyra under ostens fortsatta hantering och lagring. Hårdost är därför generellt fri från laktos. I några fall har hårdost med kortare lagringstid än 3-4 veckor innehållit små mängder laktos. Dessa låga halter saknar dock betydelse för personer med laktosintolerans.

    Svaret kvalitetsgranskat 23 januari 2019.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.