Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Graviditet leverpastej

Hej! Jag har ätit mycket leverpastej (dagligen, på 2-4 stora smörgåsar) under tidig gravidtet, eftersom det enligt era rekommendationer ska vara ok. Har i efterhand läst att flera länder avråder ifrån att äta leverpastej under gravitet, eller iaf som tex Finland sätter en maxgräns på 200g/vecka. Jag blir såklart orolig över att ha fått i mig för mycket A-vitamin. Äter även kosttillskott i form av multivitaminer för gravida, som iof endast innehåller betakaroten som A-vitamin. Hur kommer det sig att ni inte nämner något om maxintag i era rekommndationer? Hur stora är säkerhetsmarginalerna?Tack för svar!
Orolig blivande mamma Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Eftersom andelen lever i leverpastej är relativt låg, jämfört med innehållet i lever, så blir A-vitamininnehållet i leverpastej inte så högt att vi har ansett att vi behöver ge något råd om att begränsa intaget av leverpastej under graviditet. Mängden man äter av smörgåspålägg är också vanligen mindre än den mängd man äter av lever som huvudrätt, men med många mackor kan det såklart bli rätt mycket ändå.

  Räkneexempel
  Enligt vår livsmedelsdatabas innehåller leverpastej mellan 2,8 och 4.1 mg vitamin A per 100 gram. En skriva leverpastej väger ca 10 gram, men eftersom du skrev att du äter stora leverpastejmackor räknar jag med 15 gram per macka, dvs 60 gram om dagen. Med den högsta nivån (4,1 mg/ 100 gram) blir det i så fall 2,5 mg vitamin A från mackorna. Eftersom du även får lite vitamin A från andra livsmedel så är det i högsta laget, men min bedömning är ändå att det inte utgör någon risk för fosterskador. Under rubriken Vitamin A och fosterskador en bit ner i den här länken kan du läsa om hur stora marginalerna är.

  Omvandling av beta-karoten efter behov

  Det är bra att multivitamintabletterna du tar innehåller beta-karoten, för det omvandlas bara till vitamin A i den utsträckning det behövs och ökar därmed inte risken för fosterskador.

  Vänliga hälsningar Åsa


  Åsa B
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.