Gravid och ost i matlagning

Hej! Visst kan man äta vilken ost som helst på pizza och i tex en lasagne eller pasta som gravid? Tack snälla!
(Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej Jenny!

    Det stämmer. Om det skulle finnas några listeriabakterier i osten så dör de vid upphettning. Många ostar går även bra att äta utan att hetta upp dem. Det kan du läsa om i texten Mat att undvika - ost.

    Har du även sett vår nya sökfunktion "Fråga Liv"? Där kan du skriva in olika ostar och andra livsmedel för att se om de är okej att äta som gravid eller inte.

    Vänliga hälsningar
    Åsa B
    (Uppdaterad )
  • Måste osten ha kokat eller räcker det att den är varm men inte helt smält, jag tänker om den varit på pizzan i ugnen men inte är helt smält?
  • Hej Rebecca!

    Ost i en maträtt som är genomvärmd och rykande het (minst 70 grader) är säker att äta.

    Hälsningar
    Åsa B
    (Uppdaterad )
  • Hejsan. Kan man frysa brieost i några dagar för att sedan äta säkert som gravid?
    Elin
  • Hej Elin!

    Nej, brieosten blir inte säker att äta efter att du lagt den i frysen. Osten kan innehålla listeria. Listeriabakterien överlever frysning.

    Vänliga hälsningar
    Maja
  • Hej! Är ugnsbakad brieost okej att äta som gravid? Borde man mäta mittentemperaturen på den för att vara säker?
    Med vänlig hälsning
    Maria Lundström
  • Hej!
    Ja, en ugnsbakad brie som upphettats till rykande/bubblande varm går bra att äta vid graviditet.

    Med vänlig hälsning,

    Åsa R
  • Igår åt jag matpaket med mögelost i som var upphettad och varm. Kan jag äta pajen med osten idag även om den är kall? Eller finns det någon risk att nya listeria-bakterier bildats?

    Josefine
  • Hej Josefine!

    Tack för din fråga! Ja, det går bra att äta pajen dagen efter. Eventuella listeriabakterier avdödadades när pajen upphettades till rykande het.

    Med vänlig hälsning
    Catarina

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.