Till senaste kommentaren

Glutenfritt ströbröd i ingrediensförteckning

Hejsan!
Ströbröd (innehållande t.ex. vetemjöl, salt, vatten, jäst etc) som används i t.ex. färdiga köttbullar kan som jag har förstått det märkas i innehållsförteckningen av köttbullarna som "ströbröd (innehåller vetemjöl)" utan att alla ingredienserna i ströbrödet skrivs ut så länge allergener deklareras.
Gäller samma sak om det är ett glutenfritt ströbröd (innehållande glutenfri vetestärkelse, vatten, xanthangummi, olja etc.) i en glutenfri produkt (t.ex. köttbullar)? Kan man då märka det som "glutenfritt ströbröd (innehåller vetestärkelse)" i innehållsförteckningen till köttbullarna utan att skriva ut alla ingredienser i ströbrödet? Behöver man märka ut eventuella glutenhalten i ströbrödet i innehållsförteckningen eller räcker det att märka att den är glutenfri?
Tack på förhand!

Kommentarer

  • Hej,

    Ja beteckningen ”glutenfritt ströbröd” kan användas även för ett glutenfritt ströbröd utan att samtliga ingredienser i ströbrödet behöver skrivas ut. Ingår ingredienser som har sitt ursprung från ett allergen så ska detta anges och framhävas, t.ex. vetestärkelse. Det glutenfria ströbrödet kan med andra ord märkas som ”glutenfritt ströbröd (innehåller vetestärkelse)”.

    Glutenhalten ska inte anges i ingrediensförteckningen. Om det anges att ett livsmedel är glutenfritt så ska det vara lämpligt för glutenintoleranta personer och uppfylla kraven i lagstiftningen bland annat vad gäller gränsvärden, se förordning (EU) nr 828/2014.

    Här kan du också läsa mer om vad som gäller för Glutenfria, laktosfria och andra ”fri från”-livsmedel.


    Ingrid
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.