Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Mat i skola och vård, frågor om socker och mjöl.

Hej. Jag tycker vissa av era råd skulle behöva ändras. I skolan tycker jag att mjölmat inte är det bästa att servera. Ex, mackor, pannkakor, mjölredning m.m spannmål öht! 
Det kommer mer och mer forskning om hur gluten ger en läckande tarm där små partiklar läcker ut i kroppen via tarmen och ger en massa olika problem. Sen att man inte ska ersätta produkterna med glutenfria alternativ utan laga naturligt glutenfritt. Det behövs mer rena råvaror utan tillsatser. Jag tycker detta är himla viktigt! Hur kan jag som vanlig människa påverka så att maten i skola och vård blir mer renlagad??
Sen serverar våran förskola sötsaket på vissa helger/högtider/semmeldagar m.m Det borde vara sockerstopp i skola/förskola. Det är något barnens vårdnadshavare får stå för. Ex kanelbullens dag. Då får dom bulle i skola och även hemma. Jag vill som förälder bestämma när och om mitt barn ska ha socker.
Hur kan jag vara med och ändra detta eller påverka???!!! Mvh Hanna Karlsson

Kommentarer

 • Hej!

  Tack för dina frågor och synpunkter.

  Näringsrekommendationer
  Våra råd Bra måltider i skolan lyfter många delar av skolmåltiden, inte minst näringsriktiga måltider. Grunden för de näringsrekommendationer vi ger för skolmåltider är de Nordiska näringsrekommendationerna 2012 (NNR), som även är de officiella näringsrekommendationerna i Sverige. Ny forskning på området värderas av våra experter för att våra råd alltid ska vara baserade på vetenskaplig grund.
  Det finns många olika åsikter om vad vi bör äta, därför är det viktigt att måltider som är skattefinansierade och serveras i skola, vård och omsorg planeras utifrån den evidens vi har på området utan att trender och personliga preferenser får styra.

  Spannmål
  Spannmål är viktiga källor till protein, mineraler, vitaminer och fibrer. Produkter med hög andel fullkorn bidrar dessutom med bland annat järn och zink och flera B-vitaminer. Att planera en långsiktig meny som tar hänsyn till både variation av maträtter, näringsrekommendationer och miljö är en utmaning.
  Att utesluta viktiga livsmedelsgrupper, som t.ex spannmål, om man inte måste, är därför inget vi rekommenderar eftersom det utesluter viktiga näringsämnen i onödan.

  Skolans skyldighet
  Skolan har en skyldighet enligt lag att se till att måltiderna är näringsriktiga. Vid näringsberäkning är det viktigt att beakta att NNR gäller för ett genomsnitt på minst en vecka, eftersom matens sammansättning och därmed näringsinnehåll varierar från måltid till måltid och från dag till dag.

  Socker i förskolan
  Många förskolor begränsar sockerintaget till just högtider och andra speciella händelser genom att t.ex. servera kanelbulle på kanelbullens dag. Det bästa sättet att påverka förskolans rutiner för måltider och sötsaker är att ta upp frågan med pedagoger och ansvariga på förskolan.

  Läs mer i Livsmedelsverkets råd Bra måltider i förskolan.
  Emelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.