Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Fråga hälsopåståenden om botanicals

Hej,

Jag har djupdykt i er information om hälsopåståenden på botanicals:
https://www.livsmedelsverket.se/produktion-handel--kontroll/livsmedelsinformation-markning-och-pastaenden/halsopastaenden/halsopastaenden/halsopastaenden-om-botanicals

och förstått att inskickade hälsopåståenden om botanicals med status Pending Risk Managers' decision kan användas på företagens ansvar och att det i praktiken innebär uppvisande av vetenskaplig dokumentation som styrker hälsopåsteåndet. Känner Livsmedelsverket till några rättsfall från Sverige där detta prövats? Finns något praxis för nivån på vetenskapliga belägg i Sverige (inom EU verkar vi ju ha svårt att enas, därav att frågan drar ut på tiden).

Har den svenska volm-listan helt upphört och ersatts av EFSA:s publication om växtdelar som kan ha påverkan på människors hälsa? Man hänvisar till volm i ett par branschriktlinjer men kan inte se att den längre finns på er webbplats.

Tack!

Kommentarer

 • Hej Tina!

  Jag ber om ursäkt att svaret har dröjt.

  Den Europeiska Livsmedelssäkerhetsmyndigheten (Efsa) har publicerat vägledande dokument som beskriver hur en ansökan om ett nytt hälsopåstående går till. I dessa dokument hittar du information om de vetenskapliga krav som ställs vid en ansökan. Det är rimligt att anta att samma krav kan ställas vid en livsmedelskontroll.

  Det saknas praxis från EU-domstolen när det gäller hur övergångsbestämmelsen i artikel 28.5 ska tolkas i förhållande till s.k. botanicals. Konsumentombudsmannen (KO) har vid (minst) två tillfällen yrkat på påföljder, bland annat på grund av bristande vetenskapligt stöd. Kontakta Konsumentverket om du vill ta del av handlingarna.

  Den svenska VOLM-listan ingår i Efsa:s publikation. Efsas botaniska kompendium är en sammanställning av alla medlemsländers VOLM-listor.

  Lästips:
  Guidance on safety assessment of botanicals
  Ansökan om nya hälsopåståenden
  Compendium of botanicals

  Vänliga hälsningar,
  Ulrika A
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.