Försäljning av små mängder hönsägg

Om man äger fler än 350 hönor får man fortfarande sälja ägg som motsvarar produktion av 350 direkt till konsument utan packeritillstånd?
När man säljer ägg till konsument måste man då registreras till fjäderfäregistret oavsett hur många hönor man har?
Hur ser kontrollsystemet (inklusive salmonellakontrollen) ut för dem som säljer till konsument och är registrerade?

Kommentarer

  • Hej Hillevi!

    Äggproduktionen ska vara registrerad hos länsstyrelsen som anläggning i primärproduktionen.
    Vid produktion av ägg från fler än 50 höns ska äggen stämplas med producentkod. Producentkod erhålls av Livsmedelsverket.

    Försäljning/leverans av ägg är normalt en verksamhet i nästa led med registrering hos kommunen. Det finns ett undantag om leverans av små mängder ägg direkt till konsument, enligt LIVSFS 2005:20. Ägg från högst 350 höns får säljas/levereras direkt till konsument (ej till detaljhandel) utan registrering på kommunen eller packeritillstånd.

    Ägg som säljs/levereas direkt till konsument på produktionsanläggningen behöver inte stämplas med producentkod oavsett antal. Ägg som säljs/levereras direkt till konsument på torget , vid dörrförsäljning eller liknande ska stämplas med producentkod. Om fler ägg än från 350 höns säljs direkt till konsument ska försäljningen/leveransen registreras i kommunen.

    Läs även vår broschyr om "små mängder"

    Jordbruksverket ansvarar för fjäderfäregistret och salmonellakontrollen, läs mer på Jordbrukets hemsida.

    Vid leverans av färre än 350 ägg ingår kontrollen av dessa i länsstyrelsens primärproduktionskontroll. Om leverans av fler än 350 ägg kontrolleras leveransen av kommunen.

    Hälsningar
    Renée
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.