Till senaste kommentaren

Försäljning av färdiglagad mat till privatpersoner

Får privatpersoner sälja färdiglagade rätter till andra privatpersoner utan att behöva förhålla sig till något regelverk? Tanken är att försäljningen sker då och då per privatperson.
Johanna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej

  Det korta svaret är att det beror på. Det kan vara så att den typen av verksamhet kan behöva registreras.

  Om man uppfyller kriterierna för att vara livsmedelsföretagare så behöver man registrera sin verksamhet. För att göra det gör man en bedömning om verksamheten uppfyller kriterierna för viss kontinuitet och viss grad av organisation. Du kan läsa mer om det på Kontrollwiki, jag lägger en länk till den sidan längre ner.

  Kommunen avgör om din verksamhet behöver registreras
  Om man som privatperson säljer eller ger bort mat mer regelbundet är det att betrakta som ett livsmedelsföretag och då är det flera lagar man måste förhålla sig till.

  Det är den lokala kontrollmyndigheten, det vill säga miljöförvaltningen eller motsvarande i din kommun, som gör bedömningen om en privatperson ska registrerar sig som ett livsmedelsföretag. Om du är osäker vad som gäller ska du därför kontakta din kommun.

  Det är tillåtet att bedriva livsmedelsverksamhet i hemmet. De hygienregler som alla som arbetar med livsmedel måste följa gäller även när man tillagar mat hemma för försäljning. Läs också på vår webbplats om Så här fungerar regler om lokaler och hygien.

  LästipsVänligen
  Mikaela
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.