Till senaste kommentaren

Försäljning av ägg från mindre besättning

Hej
Jag är en mindre äggproducent med mindre än 50 hönor. Jag funderar på att öka antalet hönor till ca 75 st så nu undrar jag vad som gäller om jag säljer ägg utanför gården. Som jag förstår det ska de äggen datumstämplas om de ska lämna gården innan försäljning. Var finns dessa stämplar att köpa och hur skaffar jag ett nummer för besättningen? Vad kostar denna registrering och vad kostar stämpeln? Eftersom besättningen är så liten kan inte kostnaderna vara så stora om jag ska gå vidare med planerna.

Kommentarer

 • Hej Carina!

  Börja med att kontakta länsstyrelsen för en bedömning om du ska vara registrerad primärproducent eller inte. De gör en samlad bedömning av din verksamhet för att se om du uppfyller kriterierna för livsmedelsföretag, det vill säga att du har en viss organisation och en viss kontinuitet på verksamheten. Denna registrering kostar inget.

  En äggproducent får sälja små mängder ägg direkt till konsument utan att behöva registrera själva försäljningsverksamheten hos kommunen. Andra ägg än hönsägg, till exempel vaktelägg, ankägg och gåsägg, får man dessutom sälja till detaljhandeln (livsmedelsbutiker, restauranger, bagerier mm). Vill du sälja hönsägg till detaljhandeln behöver du ha ett godkänt äggpackeri eller låta någon godkänd äggpackare kvalitetssortera, märka och packa äggen åt dig.

  På vår webbplats kan du läsa mer om försäljning av ägg.  

  Där finns också en broschyr om försäljning av små mängder primärprodukter. Där hittar du vad som gäller för försäljning av små mängder ägg direkt till konsument.

  Du behöver ett identifieringsnummer för att stämpla på äggen om du vill sälja dem på torget/lokal marknad. Du ansöker om numret på en särskild blankett som du skickar till Livsmedelsverket. En äggstämpel får du sedan beställa från någon som säljer stämplar.


Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.