Till senaste kommentaren

Försäljning av ägg från mindre besättning

Hej
Jag är en mindre äggproducent med mindre än 50 hönor. Jag funderar på att öka antalet hönor till ca 75 st så nu undrar jag vad som gäller om jag säljer ägg utanför gården. Som jag förstår det ska de äggen datumstämplas om de ska lämna gården innan försäljning. Var finns dessa stämplar att köpa och hur skaffar jag ett nummer för besättningen? Vad kostar denna registrering och vad kostar stämpeln? Eftersom besättningen är så liten kan inte kostnaderna vara så stora om jag ska gå vidare med planerna.

Kommentarer

 • Hej Carina!

  Registrera dig som primärproducent
  Börja med att kontakta länsstyrelsen för en bedömning om du ska vara registrerad primärproducent eller inte. De gör en samlad bedömning av din verksamhet för att se om du uppfyller kriterierna för livsmedelsföretag, det vill säga att du har en viss organisation och en viss kontinuitet på verksamheten. Denna registrering kostar inget.

  Försäljning till konsumenter
  En äggproducent får sälja små mängder ägg direkt till konsumenter.
  Andra ägg än hönsägg, till exempel vaktelägg, ankägg och gåsägg, får du dessutom sälja till detaljhandeln (livsmedelsbutiker, restauranger, bagerier med mera).
  Vill du sälja hönsägg till detaljhandeln behöver du ha ett godkänt äggpackeri eller låta någon godkänd äggpackare kvalitetssortera, märka och packa äggen åt dig.

  Mer information
  På vår webbplats kan du läsa mer om försäljning av ägg.
  Där läser du även om när det är krav på att stämpla äggen med datum och ett identifieringsnummer.
  Där finns en broschyr om försäljning av små mängder primärprodukter. Där hittar du vad som gäller för försäljning av små mängder ägg direkt till konsument.Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.