Vad är fläskytterfilé?

Hej!
Jag har märkt en ökning av så kallad ytterfilé från våra djur, men vad är det och får det verkligen heta så? Vad jag förstått så finns bara en filé på djuret. Är det inte vilseledande? Jag undrar också om marinerad fläskytterfile får säljas som färsk?

Kommentarer

  • Ett livsmedels beteckning ska tillsammans med eventuell ingrediensförteckning ge konsumenten en god uppfattning om livsmedlets slag. Fläskytterfilé är en styckdetalj som i konsumentledet är synonymt med fläskkotlett men det är antagligen inte väl känt bland de flesta konsumenter vad fläskytterfilé är. Många förstår inte skillnaden mellan filé och fläskytterfilé.

    Livsmedelsverket anser därför att beteckningen fläskytterfilé behöver kompletteras med uppgiften ”benfri kotlett” för att konsumenten inte ska riskera att vilseledas.

    Färskt kött definieras i förordning (EG) nr 853/2004. Där står det att "färskt kött" är sådant kött som inte genomgått någon annan konserverande behandling än kylning, frysning eller djupfrysning. Det gäller även kött som är vakuumförpackat eller förpackat i kontrollerad atmosfär. Marinerat kött kan därför inte säljas som färskt.


Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.