Finns det toxoplasma i nötkött?

Hej! Jag har tagit ett positivt graviditetstest och nu har jag gått igenom vad jag har ätit de senaste veckorna och två måltider undrar jag över och vill rådfråga er om. Det första var en vaccumförpackad svensk ryggbiff i bit som jag åt stekt medium-well, dvs den var svagt rosa i mitten. Sedan så är det en hamburgare jag åt som hade en svagt rosafärgad kärna, den var gjord av 100% färsk svensk nötfärs (dvs ej varit fryst). Kan någon av dessa middagar ha orsakat en toxoplasmainfektion och därmed kunna vara skadligt för fostret?

Kommentarer

  • Hej!

    Det är ytterst ovanligt med toxoplasma i nötkött. Därför har vi inget råd om att man bör undvika att äta nötkött med rosa kärna när man är gravid.

    Däremot bör man alltid, oavsett om man är gravid eller inte, genomsteka nötfärs.
    Det beror på att det kan finnas en bakterie som heter Ehec i nötfärs. När köttet mals kan eventuella Ehec-bakterier blandas in i hela färsen, därför räcker det inte med att bara steka ytan utan allt måste bli genomstekt för att bakterien ska dö.
    Ehec är inget som påverkar fostret eller graviditeten, men man kan bli ordenligt sjuk om man får i sig bakterien.

    Läs gärna mer i våra kostråd för gravida.
    Christina L
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.