Till senaste kommentaren

Finns det några formella krav för att pröva kosttillskott till patienter (dialys)?

I Sverige "utvärderar" företaget Nutrition Supplements International ett kosttillskott som ges till patienter med dialys. Patienter rekryteras via sociala medier eller via direkt patientkontakt och inte via vårdgivaren. Finns det något formellt regelverk kring sådan verksamhet eller är det  fritt fram för företag att rekrytera patienter på egen hand för någon typ av "utvärdering"?
Ola Samuelsson, överläkare Njurmedicin Sahlgrenska (mobil 070 3807480) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Ola,
  Det finns inga regler inom livsmedelsområdet som hanterar det du nämner. Det verkar som att företaget gör någon slags studie hos personer med diagnos ställd av sjukvården. Då kan det vara idé att prata med kollegorna på Läkemedelsverket eller kanske till och med Socialstyrelsen. Dessa instanser kanske har synpunkter på denna företeelse.

  Om företaget däremot i samband med rekryteringen eller på andra sätt påpekar/hävdar att produkten i fråga botar, lindrar eller motverkar någon slags diagnos/åkomma kan däremot livsmedelskontrollen stoppa försäljningen av detta kosttillskott då det inte längre anses vara ett livsmedel. Kosttillskott är livsmedel och får inte sägas ha sådana egenskaper. Då är det reglerna om läkemedel som företaget ska uppfylla.

  Mvh
  Jocke
  Joakim
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.