Till senaste kommentaren

Ekologisk produktion, godkännande av konventionella ingredienser

Hej!

Jag undrar om det är så att 95% av en produkt som kallas för ekologisk måste bestå av ekologiska råvaror och att de resterande 5 % kan utgöras av andra konventionella ingredienser som inte behöver vara godkända för ekologisk produktion. Eller om det är så att det är max 5 % av en ekologisk produkt som får bestå av godkända konventionella ingredienser.

Jag har en produkt som jag vill göra ekologisk som innehåller max 0,1% vaniljstång (kornen) i den färdiga produkten. Ekologisk vaniljstång finns att tillgå men i mindre mängder och till ett väldigt högt pris, frågan är då om jag måste använda den ekologiska vaniljstången eller eventuellt få den godkänd som en konventionell ingrediens vid ekologisk produktion eller om den innefattas av de 5 %?

Jag har tittat på andra produkter, exempelvis yoghurt, som har konventionell mald vaniljstång eller vaniljarom i sin ekologiska produkt och dessa produkter finns att tillgå som ekologiska. Vad är det som gäller?

Jag har varit i kontakt med er ett flertal gånger och även varit i kontakt med mitt kontrollorgan, SMAK, men ingen har kunnat ge mig ett svar på min fråga.

Kommentarer

  • Hej Sofia,

    När det inte finns ekologiska ingredienser av jordbruksursprung att tillgå, i rätt mängd eller av rätt kvalitet, kan en aktör ansöka hos Livsmedelsverket att få använda en konventionell ingrediens för användning i ekologisk mat. Livsmedelsverket kan bevilja ett tillfälligt tillstånd för användning av den konventionella ingrediensen.

    Det är alltså möjligt att använda konventionella ingredienser av jordbruksursprung i en sammansatt produkt där märkningen anger att den är ekologisk om ett företag har fått dispens hos Livsmedelsverket.  Det är dock inte tillåtet att använda samma ingrediens både som konventionell och ekologisk. Till exempel får inte både ekologiskt och konventionellt socker ingå i samma produkt. Andelen av den konventionella ingrediensen som man kan få dispens för får inte överstiga 5 % i den färdiga ekologiska produkten.

    Minst 95 procent av produktens ingredienser av jordbruksursprung (räknat på vikt) måste bestå av ekologiska råvaror vid tillverkningen för att produkten ska få märkas som ekologisk.

    Så i ditt fall när det finns ekologisk vanlijstång att tillgå så kan man inte få en dispens från Livsmedelsverket att få använda konventionell vaniljstång i en ekologisk produkt. Att den ekologiska ingrediensen är dyr är heller inget skäl för att få en dispens.

    Lena W
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.