Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Effekter av mikrovågsugnsanvändning

Vilka effekter på livsmedel och hälsa har matlagning/uppvärmning med mikrovågsugn av mat?

Kommentarer

  • Hej!
    Tack för din fråga!

    Hur fungerar mikrovågsugn
    Tillagning av mat i mikrovågsugn sker med hjälp av magneter i väggarna på mikron. Dessa tillförs ström pulsvis och då blir de magnet. Polära molekyler, främst vatten, börjar då vibrera. När de sätts i rörelse alstras värme, vilket gör att maten värms upp. Det finns dock inte någon sanning i att konsumtion av mikrovågsvärmd mat skulle orsaka hälsorisker. Det finns inga vetenskapliga studier som visar detta, utan det är skrönor som sprids.

    Påverkan på maten
    Det man vet är att mat som värms i mikron kan bli väldigt varm. Värmen gör i sin tur att proteinstrukturer i t.ex. bröstmjölk och blod denaturerar (ändrar form och funktion) och att värmekänsliga vitaminer i t.ex. grönsaker bryts ner. Detta sker också när du värmer mat på spisen. Det är alltså värmen som gör att proteiner denaturerar och att vitaminer inaktiveras. Att proteiner denaturerar är i sig inget näringsmässigt problem eftersom det innebär att aminosyrorna blir fria och biotillgängligheten för proteinet ökar.

    Skonsam tillagning
    Faktum är att tillagning och uppvärmning av mat i mikrovågsugn är ett av de skonsammaste sätten att tillaga mat. De stora fördelarna med matlagning i mikrovågsugn är att det görs i en liten vattenmängd och att tillagningen ofta sker under kortare tid än exempelvis kokning och ugnstekning. Det har betydelse för de vitaminer som är känsliga för urlakning till vatten och oxidation. Mineralförluster är framförallt beroende av urlakning till vatten och mikrovågstillagning ger generellt små förluster tack vare den mindre mängden vatten.

    Läs gärna på vår webbplats hur olika näringsämnen påverkas vid tillagning.
    Vänligen,
    Susanne A
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.