Till senaste kommentaren

Dricksvatten gravid - påvisbara E.coli

Hej vi har precis tagit ett vattenprov som säger att vattnet är tjänligt med anmärkning pga att koliforma bakterier har påvisats i provet, kan jag som gravid dricka, skölja grönsaker mm tänker så det inte kan skada fostret med tex toxoplasma och listeria, lika bra att fråga er som kan istället för att gå runt och tänka på det ! Med vänlig hälsning, Annelie

Kommentarer

 • Hej,
  tack för din fråga.

  Om det var den enda anmärkningen på ert vatten så kan du även som gravid använda det, men om man ger det till barn under tre år ska det kokas först.

  Här är länkar till våra sidor om Egen brunn, och till dokumentet Råd om enskild dricksvattenförsörjning där det finns information som gäller bland annat de mikrobiologiska aspekterna på vattnet.

  Hör av dig igen om du har fler frågor om detta.

  Ingela
 • Vad innebär det om mindre än  1 escherichia Coli per 100 ml det är det som påvisats i provet ? Då är det alltså okej för mig som gravid o använda ? Tack för snabbt och trevligt svar
  Annelie
 • Hej igen,
  det är ok för dig som gravid att använda sådant vatten för dryck och till att skölja exempelvis grönsaker med.

  Påvisbara E.coli betyder alltså att det är en ytterst liten mängd bakterier i vattnet. Det är säkert att använda för alla, utom för riktigt små barn.

  Om dricksvattnet har bedömts tjänligt med anmärkning som i ditt fall, eller otjänligt, bör åtgärder vidtas som säkerställer kvaliteten. Du behöver alltså ha koll på vattnet framöver och försäkra dig om att det inte blir sämre. Skulle du märka att det blir sämre, till exempel missfärgat eller smaka dåligt, får du ta nytt vattenprov.

  När man har småbarn bör man göra vattenanalyser varje år. I annat fall är det lagom att göra analyser var tredje år.

  Välkommen igen!

  Ingela
 • Hej
  Jag upptäckte precis att det var ljusbrunt vatten i röret (typ urin färgat) och jag har råkat få i min flera glas vatten. När vi sökte så stod det att det är rost som läckt ut i ledningen. Jag är gravid i vecka 20. Är det farligt för foster?
  Monika
 • Hej,
  tack för din fråga.

  Nej, järn/rost är inte skadligt.
  Men när vattnet blir missfärgat bör man kolla upp vad som hänt och göra en ny vattenanalys om problemet kvarstår.

  Vänliga hälsningar
  Ingela

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Din e-postadress visas aldrig för andra, bara ditt namn om vi lägger ut ditt inlägg i forumet.