Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

D-vitamin-berikning vegetariska produkter

Hej,

Jag undrar vad som gäller för det nya reglerna gällande D-vitamin-berikning av vegetariska livsmedel. Jag förstår att det rör alla drycker, men vad gäller motsvande vegetariska alternativ till grädde (visp & matlagning) yoghurt, matfett osv?
Christoffer Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Se reglerna Livsmedelsverkets föreskrifter (LIVSFS 2018:5) om berikning av vissa livsmedel. Av 4-6 §§ framgår vilka produktgrupper som omfattas av kraven på berikning. Se även 7-8 §§ för undantag.

  Vad gäller t.ex. 4 § så omfattas bara vegetabiliska produkter som innehåller högst 3,0 viktprocent fett och som är avsedda att användas som alternativ till konsumtionsmjölk. Smaksatta produkter eller produkter med tillsatta sockerarter eller sötningsmedel omfattas inte av bestämmelsen.

  Enligt 5 § omfattas vegetabiliska produkter som innehåller högst 3,0 viktprocent fett och som är avsedda att användas som alternativ till fermenterad mjölk.
  För närvarande omfattas inte smaksatta fermenterade mjölkprodukter och därmed inte heller smaksatta vegetabiliska alternativ. Avsikten är dock att smaksatta fermenterade mjölkprodukter liksom de smaksatta vegetabiliska alternativen ska omfattas av krav på obligatorisk berikning med vitamin D så Livsmedelsverket arbetar med att ändra skrivningen i föreskrifterna. Det är dock inget som hindrar att dessa produkter berikas frivilligt (med undantag av ekologiska produkter) till de halter vitamin D som anges i 5 § LIVSFS 2018:5.

  Generellt gäller också att dessa nationella berikningskrav enbart gäller för ”vanliga” (icke-ekologiska) produkter som tillverkas i Sverige (enligt 7 § i LIVSFS 2018:5) men för just ekologiska livsmedel gäller de även för produkter som produceras eller släpps ut på marknaden i annat EU-eller EES-land.


  Med vänlig hälsning,
  Ingrid L
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.