Till senaste kommentaren

Deklaration av aromer i ingrediensförteckningen

Citrusolja, naturliga citrusoljor, naturliga smakämnen, eterisk olja av citron och mynta
Om något av de fyra ämnena ovan ingår i ett kosttillskott, ska de listas som en tillsats och i så fall med vilka funktionsnamn?
Eller ska de listas som vanliga ingredienser i ingrediensförteckningen?


Kommentarer

  • Hej,

    det är ämnenas funktion i produkten samt hur de är framställda som avgör hur de ska deklareras. Till exempel om det rör sig om ämnen som har extraherats fram ur en livsmedelsråvara för att den ska ha ett särskilt syfte, t.ex. att ge smak.

    Tillsatser
    Livsmedelstillsatser är ämnen som tillförs livsmedel för ett tekniskt ändamål och normalt inte konsumeras som livsmedel i sig. Endast godkända tillsatser får användas i livsmedel.
    Läs mer på vår webbplats om tillsatser.

    Exempel på tillsatser som har med smak att göra är sötningsmedel och smakförstärkare. I fallet du beskriver låter det snarare som ämnen/ingredienser som ger en specifik smak.

    Aromer
    Aromer är ämnen som inte äts eller dricks som de är, utan som sätts till livsmedel i mycket låga halter för att ge eller förändra livsmedlens smak och doft.
    Läs mer om aromer.

    Ingredienser som uppfyller definitionen för en arom och är godkänd att använda som arom ska deklareras som sådan. Läs om hur aromer ska anges i ingrediensförteckningen.

    Andra ingredienser som kan ge smak
    Det kan också vara frågan om "vanliga ingredienser" som används för att ge smak (till exempel en olja smaksatt med citronsaft).  Ingrediensen ska då anges med en vedertagen eller tillräckligt beskrivande beteckning i ingrediensförteckningen.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.