Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är chiafrön olämpliga att servera i skola på grund av att de kan orsaka allergi?

Hej, jobbar i skola och funderade på att servera chiafrön som näringstillskott i t ex saftsoppa men började fundera över riskerna för elever som är allergiska mot nötter, frön m m. Hittar ingen info i ämnet, kanske just för att livsmedlet är så "nytt" (för oss svenskar). Är det bäst att helt avstå från att servera chiafrön i skolan tills vi vet mer?
Mvh

Kommentarer

  • Hej Robert,
    Tack för din fråga. Det korta svaret är att jag tycker att du bör hoppa över att tillsätta chiafrön till skolbarnens mat. Det är bara viss användning av chiafrön som är godkänd enligt lagstiftningen, det finns osäkerheter kring allergier, och chiafrön tillför inte något som barnen inte kan få i sig på annat sätt. Kanske kan du till en början byta ut den söta saftsoppan mot något mer näringsrikt, t.ex. mjölk och fullkornsflingor?

    Nytt livsmedel
    Chiafrön räknas till så kallade ”nya livsmedel”, alltså sådana som inte har ätits i större utsträckning inom EU före 1997. Dessa livsmedel måste säkerhetsvärderas innan de får säljas eller utskänkas till allmänheten. Det är för att vi ska vara säkra på att vi inte får i oss mat som kan skada hälsan eller har sämre näringsmässigt innehåll. Mer om nya livsmedel kan du läsa här.

    Tillåten användning av chiafrö
    Chiafrön har säkerhetsvärderats och godkänts av den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa. I sin bedömning säger Efsa att informationen om giftigheten hos chiafrön är begränsad, men att erfarenhet från tidigare och nuvarande användning stärker synen att chiafrön kan användas i små mängder utan negativ effekt på hälsan. Den användning av chiafrön som är godkänd är lösvikt (högst 15 g per dag), högst 5-10% i bakverk, frukostcerealier och frukt-/nöt-/fröblandningar samt i juice (användning i juice kräver dock särskild ansökan). Det är däremot inte godkänt att använda chiafrön i desserter eller processad frukt (som kanske saftsoppa tillhör) som säljs eller utskänks. Ibland ser man så kallad chiapudding på caféer, men det är inte en godkänd användning.

    Osäkerhet gällande allergenicitet
    När det gäller allergi är chiafrön inte släkt med några nötter eller med baljväxter som t.ex. soja. Chiafrön (Salvia hispanica) tillhör Lamiaceae-släktet vilket även mynta, timjan, oregano och salvia gör. Att nötallergiker skulle korsreagera mot chiafrön är därför inte särskilt troligt. Det finns bara några enstaka fallbeskrivningar av allergiska reaktioner mot chiafrön, vilket tyder på att allergi mot chiafrön är extremt ovanligt. Men allergi mot chiafrön kan förekomma, och i Efsa:s utvärdering finns en brasklapp om just osäkerheterna gällande allergenicitet.

    Näring i chiafrö
    Näringsmässigt är chiafrön inte nödvändiga för att skolbarnen ska få i sig de näringsämnen som de behöver. Chiafrön är inte nyttigare än andra frön, såsom pumpa, solros och sesam. De innehåller nyttiga fibrer, men det finns många andra fiberkällor, t.ex. knäckebröd, havregrynsgröt, fullkornsflingor/bröd/pasta. Det brukar också talas om att chiafrön innehåller bra fetter, men det är tveksamt om fetter från hela chiafrön kan tas upp av kroppen. Bra fetter finns även i t.ex. rapsolja, olivolja, fet fisk och nötter.

    Hoppas att du har nytta av svaret!
    Med vänliga hälsningar
    Sanna
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.